Data publicării:

Nu e fiţă, e boală! Sindromul accentului străin

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Medicii cred că sindromul accentului străin poate fi cauzat de vătămări ale creierului.

Sindromul accentului străin este una dintre cele mai bizare boli care te-ar putea lovi vreodată. Cei afectați se pot pomeni într-o bună zi că vorbesc cu un accent de la celălalt capăt al globului. Doar o mică parte dintre cei afectați de sindromul accentului străin și-au mai revenit, scrie Medical News Today.

O poveste de necrezut

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, viața în Norvegia ocupată era grea pentru toți locuitorii acestei țări. Și în special pentru Astrid L., o tânără de 30 de ani. Când se ducea la cumpărături, oamenii îi auzeau accentul german și refuzau s-o servească. Sentimentul antigerman și ura față de spionii Gestapo-ului erau atât de puternice, încât tânăra întâmpina multă ostilitate în timp ce-și vedea de treburile zilnice.

Exista însă o problemă: Astrid nu era nemțoaică. Ea nu ieșise din Norvegia niciodată. De fapt, avea mai multe motive decât oricine să urască naziștii, deoarece fusese grav rănită de șrapnel în timpul unui bombardament. După ce a fost rănită, a dezvoltat în mod misterios un pronunțat accent german. În altă parte a lumii, câteva decenii mai târziu, un texan de 55 de ani se confrunta și el cu o problemă unică.

Deși bărbatul nu era persecutat de vecini, fiul său era îngrijorat fiindcă tatăl începuse deodată să vorbească cu un accent britanic, chiar dacă nu pusese în viața lui piciorul în Anglia. Când bărbatul a fost supus unei examinări, doctorii au descoperit că facultățile mintale și abilitățile de a citi și de a scrie nu suferiseră deloc. Totul părea în regulă, în afară de noul lui accent. Totuși, la câteva minute după examinare, bărbatul a suferit o criză. Când și-a revenit, a început din nou să vorbească cu vechiul lui accent sudist.

Accentul străin poate apărea şi după o migrenă

În lume există numai în jur de 60 de cazuri înregistrate de sindrom al accentului străin. Unul dintre cazurile cele mai timpurii este al unui francez care a început brusc să vorbească cu accent alsacian, în 1907. Majoritatea cazurilor înregistrate au apărut după un accident vascular. Însă unele au fost declanșate de o banală durere de cap, cum ar fi cazul englezoaicei Sarah Colwill care a dezvoltat un accent chinezesc după o migrenă puternică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel