Noul şef al securităţii Vaticanului, în prima sa misiune oficială
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Noul şef al securităţii Vaticanului şi principala gardă de corp a papei Francisc, Gianluca Gauzzi Broccoletti, a intrat în acţiune miercuri în timpul tradiţionalei audienţe a suveranului pontif din Piaţa Sfântul Petru, relatează AFP, scrie Agerpres.

Ţinând cu o mână fermă uşa papamobilului care a făcut un tur al pieţei cu copii la bord, Broccoletti a vorbit pentru scurt timp cu papa.

În vârstă de 45 de ani, el are o diplomă în Ingineria Securităţii şi Protecţiei, obţinută la Universitatea 'La Sapienza' din Roma. Gianluca Gauzzi Broccoletti a fost timp de doi ani Comandant adjunct al corpului de jandarmerie al Vaticanului, unde activează din 1995.

Marţi seara, papa Francisc l-a vizitat la locuinţa sa pe fostul Comandant al Jandarmeriei, Domenico Giani, care a demisionat luni în urma scurgerii în presă a unor informaţii dintr-o anchetă referitoare la presupuse delicte financiare la Vatican. În vârstă de 57 de ani, el şi-a început cariera în serviciile de informaţii italiene înainte de a se alătura forţelor de securitate ale Vaticanului în urmă cu 20 de ani şi de a prelua conducerea acestora în 2006.

El şi-a prezentat demisia după ce a imprimat o circulară internă cu fotografiile şi numele a cinci persoane "suspendate din precauţie" din funcţie, ca parte a unei anchete privind investiţii în proprietăţi imobiliare de lux la Londra şi folosirea unor sume din fondul de caritate al papei. Circulara a apărut în presă.

Într-un comunicat, serviciul de presă al Vaticanului a condamnat această scurgere în presă ca fiind de natură "să aducă prejudicii persoanelor implicate şi imaginii Jandarmeriei". Într-un interviu pentru presa de la Vatican, Giani a confirmat că persoanele menţionate în documentul scurs în presă se află sub anchetă şi au fost sancţionate cu "o măsură administrativă".

Papa Francisc i-a mulţumit lui Domenico Giani pentru "fidelitatea şi loialitatea" sa, precum şi pentru "profesionalismul" său - un semn de apreciere pe care l-a confirmat vizitându-l marţi seara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel