Noul ministru britanic al finanţelor, Jeremy Hunt, anunță că unele impozite vor crește
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Noul ministru britanic al finanţelor, Jeremy Hunt, anunță că unele impozite vor crește - Foto Pexels
Noul ministru britanic al finanţelor, Jeremy Hunt, anunță că unele impozite vor crește - Foto Pexels
Noul ministru britanic al finanţelor, Jeremy Hunt, a anunţat în prima sa conferinţă de presă că va corecta erorile predecesorului său, Kwasi Kwarteng. Mai mult, Hunt a spus că unele impozite vor fi mărite.

Kwasi Kwarteng a fost demis, după ce măsurile fiscale anunţate de el au stârnit o furtună pe pieţele financiare, care au sancţionat lira sterlină.

Noul ministru Jeremy Hunt speră să readucă încrederea pieţelor, chiar dacă aceasta va însemna o serie de măsuri dificile...

Noul ministru de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că unele impozite vor fi mărite, semnalând o nouă schimbare bruscă a politicii din partea premierului Liz Truss, care se luptă să-şi salveze funcţia pe care o deţine de puţin peste o lună, scrie Reuters.

”Vom avea de luat câteva decizii foarte dificile. Lucrul pe care îl doresc oamenii, pieţele, de care are nevoie acum ţara, este stabilitatea. Nici un cancelar nu poate controla pieţele. Dar ceea ce pot face este să arăt că putem plăti pentru planurile noastre de impozite şi cheltuieli şi că va fi nevoie de nişte decizii foarte dificile atât în ​​ceea ce priveşte cheltuielile, cât şi impozitele”, a spus Jeremy Hunt pentru Sky News.

Jeremy Hunt, al patrulea ministru de Finanţe al Marii Britanii în tot atâtea luni

Fostul ministru britanic al Afacerilor Externe, Jeremy Hunt, a fost numit vineri de premierul Liz Truss în postul de ministru de Finanţe, devenit vacant după concedierea lui Kwasi Kwarteng, a anunţat Downing Street, transmite Reuters.

Jeremy Hunt, care anterior a ocupat şi portofoliile Sănătăţii şi Culturii, devine al patrulea ministru de Finanţe al Marii Britanii în tot atâtea luni.

În vârstă de 55 de ani, Jeremy Hunt a candidat de două ori, fără succes, pentru postul de lider al Partidului Conservator, prima dată fiind învins de Boris Johnson şi a doua oară de Liz Truss. Jeremy Hunt, prieten cu Boris Johnson şi David Cameron în perioada când cei trei erau studenţi la Oxford, este văzut drept un adept al unei poziţii de centru şi de aceea mulţi membri ai Partidului Conservator îl consideră drept o alegere responsabilă.

Pe lângă demiterea lui Kwasi Kwarteng, Downing Street a anunţat vineri şi alte schimbări în cadrul echipei de conducere a Trezoreriei, în speranţa de a linişti pieţele financiare după turbulenţele provocate de politica economică anunţată la finele lunii trecute. Astfel, Edward Argar îl va înlocui pe Chris Philp în postul de secretar şef al Trezoreriei, a doua cea mai importantă poziţie din cadrul departamentului.

În data de 23 septembrie, premierul Liz Truss şi ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul economiei de creştere pe termen lung.

Însă acest plan a declanşat o criză de încredere în Guvernul britanic, afectând valoarea lirei sterline şi preţul obligaţiunilor guvernamentale, astfel încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody's au criticat la rândul lor strategia fiscală a Guvernului britanic. "Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare", a declarat un purtător de cuvânt de la FMI.

Citește și - Poate Lizz Truss să reziste în funcție la fel de mult timp cât îi ia unei salate verzi să se strice? Ziarele din Marea Britanie fac glume pe seama premierului cu cel mai rușinos mandat din istorie

Mass-media din Marea Britanie așteaptă să vadă dacă Liz Truss va mai rezista în funcție suficient de mult timp cât are la dispoziție o salată verde înainte să se usuce.

Tabloidul Daily Star a creat un flux live în care difuzează o salată aisberg, așezată lângă o fotografie a lui Truss.

„Ce salată umedă va dura mai mult?”, a întrebat publicația într-o postare pe Twitter.

Și revista Economist a descris-o pe Truss ca având „perioada de valabilitate a unei salate”, într-o rubrică publicată săptămâna aceasta, intitulată „The Iceberg Lady”

Modelul politic al lui Truss, prim-ministrul anilor 1980 Margaret Thatcher, era cunoscută pe scară largă drept „The Iron Lady”.

Truss și-a concediat vineri ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng, după doar 38 de zile în funcție.

Cei doi au fost sub presiunea de a inversa un pachet economic dezastruos, care a forțat Banca Angliei să intervină pe piața obligațiunilor și care a scăzut valoarea lirei britanice la un minim istoric.

Măsurile economice catastrofale i-a determinat pe colegii lui Truss din Partidul Conservator să discute deschis, de aproape două săptămâni, dacă ar trebui înclocuită prin alegeri interne sau moțiune de cenzură. Vezi video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel