Data actualizării:
Data publicării:

Noul haștag la prezidențiale. Poate schimba rezultatul meciului Iohannis-Dăncilă?

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă, miercuri seară, la ora 18.00. A fost anunțată la ora 17.00, într-un București în care, la acea oră, traficul e nebun.

Trebuia să fii cât de cât aproape pentru a ajunge. Sau să știi dinainte! Conferința, cu siguranță, nu a fost gândită miercuri. A fost urmărită, cu atenție, de Alina Gorghiu, apoi de Rareș Bogdan și de Ludovic Orban. 2 întrebări/jurnalist. Președintele putea răspunde orice, nu aveai dreptul la întrebări de revenire. Totul organizat militărește cu susținerea și spre mândria partidului.

Unii numesc ceea ce s-a întâmplat dezbatere. Dar n-a fost deloc așa, nici pe departe! Trebuie să nu cunoști sensul termenilor că numești o conferință de presă, dezbatere.

Bilanț nu înseamnă răspuns la o întrebare

Una dintre întrebările adresate președintelui a fost când va face un bilanț serios și poate critic al mandatului de președinte. Klaus Iohannis a răspuns ca marțea viitoare, când a anunțat o dezbatere, dacă i se vor adresa întrebări serioase despre activitatea sa.

Din nou, termenii sunt amestecați. Bilanțul înseamnă o analiză, chiar autocritică, a propriei activități. Se analizează, în această situație ce și-a propus în 2014, ce puncte a realizat, ce nu a realizat, se caută motivele pentru care nu au fost îndeplinite toate țintele de pe agenda de președinte, ce a realizat în plus, ce acțiuni au avut rezultate foarte bune pentru România, ce proiecte nu au avut impact și multe altele, ca în final să tragi linie și să ajungi la o concluzie. Această concluzie e baza, e fundația tuturor proiectelor viitoare. Astfel se clădește și nu se dărâmă! 

În altă ordine de idei, în urma conferinței vreau să spun că ura nu ar trebuie să fie motorul alegerilor. Dar, rezultatele ultimilor exerciții electorale arată că este, că au funcționat strategiile bazate pe confruntare, cu violențe de limbaj și demonizarea adversarului, nu cele care fac apel la consens.

 

#dezbatere

Revenind la cuvântul dezbatere. E cel mai puternic haștag de campanie electorală care va fi folosit împotriva lui Klaus Iohannis. Că președintele a fost cel refuzat dezbaterea este de netăgăduit chiar pentru cel mai fanatic susținător al său.

Campania Vioricăi Dăncilă va merge pe această temă: președintele este arogant, dar se și teme, nu are curaj, nici capacitate de dialog. Nu arată respect pentru electorat, decență, normalitate, în timp ce le invocă. Este posibil ca și unii dintre ”prietenii” de pe partea Dreaptă, chiar dacă susțin declarativ candidatura lui Iohannis, să dea o mână de ajutor, distribuind meme-urile, promovând hashtag-ul. Ca să arate că ”al nostru era mai bun” și să se plaseze mai bine la negocierile/confruntările viitoare cu PNL-ul.

De cealaltă parte, se încearcă ca sensul cuvântului sa fie diluat sau denaturat, tocmai pentru a scăpa de această povară. Nu am avut dezbatere cu contracandidatul, dar am făcut dezbatere cu analiștii, bilanț, conferință sau o întâlnire în care se răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Va reuși #dezbatere să răstoarne calculele hârtiei? Refuzul de a participa la dezbatere ar putea fi pentru Iohannis ce a fost ”coada din secțiile de vot” pentru Ponta? Sau, dimpotrivă, a fost o alegere corectă a strategiei de campanie, adaptată epocii Facebook, în care fiecare ”dialoghează” în cercul său de prieteni, iar cei cu alte păreri primesc ”block” fără drept de apel?

Răspunsul va fi dat în 24 noiembrie de către alegători. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel