Noua Republică, pe poziția PDL și a lui Traian Băsescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vot
vot

Mișcarea politică Noua Republică critică strategia USL de maximizare a rezultatelor electorale din toamnă pentru candidații social-liberali, prin modificarea Legii alegerilor parlamentare și solicită respingerea Legii votului uninominal, raliindu-se astfel poziției adoptate de PDL și de președintele Traian Băsescu față de intenția USL în acest caz.

”Noua Republică urmăreşte cu îngrijorare eforturile USL de modificare a Legii alegerilor parlamentare, în sensul adoptării sistemului de vot uninominal într-un singur tur, cu scopul de a avantaja candidaţii social-liberali la alegerile din toamnă”, susține un comunicat al Noii Republici, precizând că ”numeroase voci din societatea civilă” denunță această strategie, în timp ce ”specialiști reputați au demonstrat efectele perverse ale votului uninominal într-un singur tur: sistemul FPTP (First Past the Post) poate duce la alegerea celui mai ne-reprezentativ candidat în anumite distribuții ale opţiunilor electorale”.

Potrivit Noii Republici, ”modificarea Legii electorale vine prea târziu pentru a mai fi votată legitim de actualul Parlament. Normele europene sunt clare: nici o modificare a legislației electorale cu mai puțin de un an înaintea alegerilor. Noua Republică va sesiza forurile europene cu privire la această intenție a USL de a frauda alegerile”.

În opinia repezentanților Noii Republici, ”adoptarea definitivă a Legii votului uninominal într-un singur tur ar reprezenta o nouă încălcare a voinţei suverane a cetăţenilor exprimată la Referendumul din 2009”, întrucât cetățenii României s-au exprimat, ”într-o proporţie covârşitoare, pentru adoptarea unui sistem de vot uninominal performant, şi nu pentru un simulacru care va adânci şi mai tare deficitul de reprezentativitate al instituţiei parlamentare”.

”Constatăm cu stupoare că aceleaşi partide care au impus în urmă cu patru ani un sistem de vot fraudulos, în urma căruia au putut ajunge în Parlamentul României candidaţi aflaţi pe locurile 2 sau 3 după numărătoarea voturilor, încearcă din nou să manipuleze opţiunile electoratului în scopul obţinerii unei majorităţi confortabile în următoarea configuraţie parlamentară”, se arată în comunicat.

Astfel, ”Noua Republică solicită Camerei Deputaţilor respingerea Legii votului uninominal propusă de USL”, susținând că românii ”merită o lege electorală performantă, menită să asigure o distribuire corectă a mandatelor şi o reprezentare fidelă a opţiunilor electoratului”.

”Noua Republică va propune, în următorul Parlament, o lege electorală corectă, bazată pe sistemul de vot preferențial”, conchide comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel