Data publicării:

Nou Guvern. Profesorul Mircea Coşea, despre perspectivele pe care le are România: Marile reforme pot veni pe calea UE

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto ilustrativ, Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu
Foto ilustrativ, Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu

Profesorul Mircea Coşea a vorbit, la DCNewsTV, despre perspectivele pe care le are România în contextul actualei crize politice în care se încearcă formarea unui nou guvern. 

Alegeri prezidentiale 2024

"Eu nu sunt deloc optimist în ceea ce priveşte schimbarea Guvernului. Sigur că un guvern mai slab decât cel de acum va fi greu de găsit. Va veni un guvern care, probabil, va avea ceva în plus calitativ, nu ştiu ce, dar ceva... Orice guvern ar veni, va avea o luptă permanentă cu Parlamentul în mod evident. Ne apropiem şi de un ciclu electoral care începe să se pregătească încă de pe acum, nu văd posibilitatea unor mari reforme. Ele pot veni în România pe calea Uniunii Europene, adică, într-un limbaj forţat.

Parlamentul European discută necesitatea unor politici europene de sprijinire a consumatorului de energie, ca urmare a creşterii preţurilor. Pentru mine este o veste bună, pentru că mă gândesc că, dacă Europa fixează ceva – şi va fixa în direcţia plafonării preţurilor – aşa cum s-a întâmplat în Italia, Franţa şi în alte câteva ţări, poate şi la noi va avea loc aşa ceva, pentru că ceea ce spune Uniunea Europeană, pentru noi este lege. Dacă Uniunea Europeană va dori să înceapă un larg proces de industrializare a zonei europene, atunci probabil că vom intra şi noi într-o astfel de situaţie, să ne gândim ce mai putem să facem cu industria.

Altfel, din punctul de vedere al programelor electorale şi de guvernare actuale şi de perspectivă în România, eu nu văd niciun fel de schimbare. Pentru că, analizând programele de guvernare din ultimii 20 de ani, văd că se reiau aceleaşi sarcini. Când preşedintele Iohannis a spus că suntem un stat eşuat, a avut dreptate. Pentru că eşuarea nu înseamnă numai că mor oamenii în spitale, ci că nu reuşim să facem nimic. Noi nu am reuşit să facem în aşa fel încât să avem o economie modernă, după 1990. Noi suntem tot o economie rămasă în urmă, manufacturieră, o economie care nu-şi valorifică produsele agroalimentare, o economie care nu mai are cadre. Deci, această eşuare înseamnă lipsa capacităţii de finalizare a unor proiecte. De la idee la proiect suntem buni, dar de la proiect la realitate avem, întotdeauna, întârzieri foarte mari", a explicat, într-un interviu acordat DC News, profesorul Mircea Coşea. 

   

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel