Notarii scapă de obligativitatea de a raporta la ANAF tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Dacă la începutul anului 2022 se stabilea ca notarii să raporteze la ANAF tranzacțiile imobiliare mai mici decât plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, de la 1 ianuarie lucrurile s-au schimbat, această obligație fiind eliminată.

Notarii au scăpat de la 1 ianuarie de obligația de a raporta la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei. Conform OG 11/2022, notarilor le revenea obligația de a transmite periodic la ANAF noi informații în ceea ce privește transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, scrie avocatnet.ro.

Prin OG 16/2022 a fost eliminat plafonul respectiv. În acest moment, notarii au obligația de a depune semestrial la ANAF o declarație informativă privind transferurile de proprietăți, cu următoarele elemente pentru fiecare tranzacție:

- părțile contractante

- valoarea înscrisă în documentul de transfer

- impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

- taxele notariale aferente transferului

Ce trebuie să declare notarii la ANAF

Tot în OG 16/2022 se arată că la transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit calculat la valoarea tranzacției, prin aplicarea următoarelor cote:

- 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, dar și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani

- 1% pentru imobilele deținute pe o perioadă mai mare de trei ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel