Data publicării:

Nor de praf saharian peste România. Când va putea fi observat. Mateescu, detalii de ultima oră

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.ro
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.ro
România va fi acoperită din nou de un val de praf saharian. Iată unde vor fi cele mai mari probleme.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană dinspre nordul Africii, în perioada 30 martie - 1 aprilie.

"Vorbim de un comunicat cu privire la posibilitatea transportului de praf saharian în zona României, în perioada 30 martie - 1 aprilie, având în vedere şi circulaţia aerului în zona noastră din sectorul preponderent sud-vestic şi sudic, după care avansul dinspre nordul Africii a acestei mase de aer mai tropicală, încărcată şi cu particule de praf de origine sahariană, către partea de sud şi sud-est a Europei, inclusiv în zona ţării noastre.

Totuşi, veştile sunt bune, pentru că aceste concentraţii ale particulelor de praf care urmează să ajungă în zona ţării noastre sunt mai reduse, în comparaţie cu cele din sudul Peninsulei Italice şi Balcanice, iar depunerile vor putea fi observate mai ales în intervalele şi zilele cu ploaie - începând de mâine, în partea de vest, centru şi nord a ţării, apoi şi izolat în sudul ţării.

Din punct de vedere al condiţiilor meteorologice de mâine, vorbim de o perioadă de instabilitate atmosferică, cantităţi de apă, la început în partea de vest, nord-vest şi în zonele de munte, unde vorbim de cantităţi de apă de peste 20-30 de litri pe metrul pătrat. Vineri, vorbim de posibilitatea ca instabilitatea atmosferică să fie de interes, în cea mai mare parte a țării, ploile putând avea caracter torenţial şi cantităţi importante de precipitaţii, în partea de vest, nord-vest şi zona montană", a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Cum va fi vremea de Florii şi de Paşti

Săptămâna 28.03.2022 – 04.04.2022

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 04.04.2022 – 11.04.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale, local excedentare la munte.

Săptămâna 11.04.2022 – 18.04.2022

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel