Data publicării:

Noile cercetări efectuate pe porci desființează ceea ce știam până acum despre moarte

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Edward Jenner: Pexels
Fotografie de la Edward Jenner: Pexels

Cu mai multe cercetări, tehnica de ultimă oră ar putea ajuta într-o zi la conservarea organelor umane pentru mai mult timp, permițând mai multor oameni să primească transplanturi.

Cercetătorii de la Universitatea Yale spun că au reușit să restabilească circulația sângelui și alte funcții celulare la porci la o oră întreagă după moartea animalelor, sugerând că celulele nu mor la fel de repede cum au presupus oamenii de știință, potrivit CNN.

Cercetătorii au folosit un sistem pe care l-au dezvoltat, numit OrganEx, care permite recircularea oxigenului în corpul unui porc mort, păstrând celulele și unele organe după un stop cardiac.

”Aceste celule funcționează și după câteva ore după deces”, a spus dr. Nenad Sestan, profesor de neuroștiință Harvey și Kate Cushing și profesor de medicină comparată, genetică și psihiatrie la Yale.

”Și ceea ce ne spune acest lucru este că moartea celulelor poate fi oprită și funcționalitatea lor restabilită în mai multe organe vitale, chiar și la o oră după moarte”, a spus el într-un briefing de presă.

Jurnalul științific Nature a publicat cercetarea miercuri.

”Acesta este un studiu cu adevărat remarcabil și incredibil de semnificativ. Demonstrează că, după moarte, celulele din organele mamiferelor (inclusiv oamenii), cum ar fi creierul, nu mor timp de multe ore”, a declarat dr. Sam. Parnia, profesor asociat de medicină de îngrijire critică și director de cercetare în îngrijire critică și resuscitare la NYU Grossman School of Medicine. Parnia nu a fost implicată în cercetare.

Sistemul OrganEx pompează un fluid numit perfuzat, amestecat cu sânge, prin vasele de sânge ale porcilor morți. Perfuzatul conține o formă sintetică a proteinei hemoglobinei și câțiva alți compuși și molecule care ajută la protejarea celulelor și la prevenirea cheagurilor de sânge. 

La șase ore după tratamentul cu OrganEx, echipa a descoperit că anumite funcții celulare cheie erau active în multe zone ale corpului porcilor - inclusiv în inimă, ficat și rinichi, și că unele funcții ale organelor au fost restabilite.

OrganEx se bazează pe cercetările publicate de aceeași echipă în 2019, care au folosit un sistem experimental similar numit BrainEx, care a livrat sânge artificial creierului porcilor, prevenind degradarea funcțiilor neuronale importante.

Cum ar putea fi aplicată cercetarea oamenilor?

Deși cercetarea este încă într-un stadiu extrem de incipient și experimental, cercetătorii au spus că speră că munca lor la porci ar putea fi aplicată în cele din urmă la oameni, în primul rând în ceea ce privește dezvoltarea modalităților de extindere a ferestrei pentru transplanturi.

Oferta actuală de organe este extrem de limitată, milioane de oameni din întreaga lume așteaptă transplanturi.

”Cred că tehnologia este foarte promițătoare pentru capacitatea noastră de a conserva organele după ce acestea sunt îndepărtate de la un donator”, a declarat coautorul Stephen Latham, directorul Centrului interdisciplinar de bioetică Yale, la briefing.

”Ați putea lua organul de la un donator decedat și să-l conectați la tehnologia de perfuzie și poate apoi să îl puteți transporta la distanțe lungi pe o perioadă lungă de timp pentru a-l duce la un destinatar care are nevoie de el”, a argumentat acesta.

Cercetătorii au precizat că nu readuceau în niciun fel porcii la viață și că ar trebui depusă mai multă muncă pentru a înțelege dacă organele sunt utilizabile pentru transplanturi.

”Nu am putea spune că acest studiu a arătat că oricare dintre organele acestui porc era gata pentru transplant la alte animale, nu știm că toate funcționează, ceea ce noi urmărim este doar la nivel celular și metabolic și nu suntem nici pe departe capabili să spunem: „O, Doamne, am redat viața nu numai acestui porc, ci și oricărui organ individual”. Nu putem spune asta încă. Este încă mult prea devreme”, a mai declarat Latham.

Cercetarea are potențialul de a conduce la noi strategii de tratament pentru persoanele care au un atac de cord sau un accident vascular cerebral, a spus dr. Robert J. Porte de la Centrul Medical Universitar Groningen, din Țările de Jos, într-un articol publicat alături de studiu.

”S-ar putea imagina că sistemul OrganEx (sau componentele acestuia) ar putea fi folosite pentru a trata astfel de persoane în caz de urgență. De remarcat, totuși, mai întâi va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma siguranța componentelor sistemului în situații clinice specifice”, a spus Porte, care nu a fost implicat în cercetare.

Cu toate acestea, Latham a spus că o astfel de posibilitate este destul de îndepărtată: ”Această idee de a lega (o) persoană care a suferit leziuni ischemice, de exemplu cineva care s-a înecat sau a avut un atac de cord, cred că este destul de departe. Potențialul de utilizare mult mai promițător pe termen scurt  este conservarea organelor pentru transplant".

Cercetătorii au folosit până la 100 de porci ca parte a studiului, iar animalele au fost sub anestezie când a fost indus atacul de cord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel