Noi tensiuni între Israel și SUA cu privire la teritoriile din Cisiordania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
palestina 2
palestina 2
După ce organizația istraeliană pentru apărarea drepturilor omului B'Tselem a criticat ocupația militară din Cisiordania, liderii statului au reacționat dur acuzând B'Tselem de ”calomnie” și ”trădare”, precizează Washington Post.

Conform centrului pentru apărarea drepturilor omului, ocupația militară de 49 de ani din teritoriile palestiniene încalcă grav drepturile palestinienilor. Vineri, directorul executiv al B'Tselem, Hagai El-Ad, s-a adresat Consiliului de Securitate al O.N.U. și a solicitat "o acțiune internațională decisivă" pentru a pune capăt regimului militar din teritoriile ocupate.

Potrivit acestuia, ”condiții de viață sub conducerea militară înseamnă birocrație și violență zilnică.” El a acuzat guvernul isrelian de controlul excesiv pe care îl exercită asupra vieții palestinienilor prin hotărârile cu privire la eliberarea permiselor de muncă. Totodată, susține că statul israelian decide cine poate intra sau, poate să părăsească teritoriul, lezând astfel grav drepturile omului.

[citeste si]

În timpul ocupației militare, Israelul s-a axat pe extinderea așezărilor evreiești. Astfel, în prezent, în Cisiordania se află peste 400.000 de evrei așezați pe teritoriul pe care palestinienii doresc să întemeieze un viitor stat.

Subiectul a născut multiple controverse diplomatice între SUA și Israel, americanii considerând că așezările sunt "un obstacol în calea păcii." În replică, liderii israelieni au transmis Casei Albe, ”să se concentreze mai bine pe măcelul din Siria” precizează Washington Post.

Într-o declarație, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a numit B'Tselem ”organizație pasageră și bizară” considerând că ”ocupația nu este cauza principala a conflictului, ci mai degrabă refuzul palestinienilor de a recunoaște statul evreiesc.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel