Data publicării:

Noi studii privind PLASMA. Vezi dacă ajută la vindecarea de COVID-19

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Au apărut noi studii privitoare la aportul pe care plasma sangvină l-ar aduce la vindecarea de COVID-19. Iată ce spun acestea.

Plasma prelevată din sângele pacienților vindecați de COVID-19, care este administrată persoanelor infectate, nu le reduce șansele de a li se accentua simptomele sau de a muri, potrivit noilor cercetări dintr-un studiu din India. Cercetarea, care a implicat peste 400 de persoane care se aflau în spital cu COVID-19, a investigat plasma convalescentă ca tratament pentru persoanele cu boli moderate. Rezultatele, publicate vineri în revista medicală BMJ, au concluzionat că „plasma convalescentă a prezentat o eficacitate limitată”.

Tehnica plasmatică convalescentă presupune luarea anticorpilor de la pacienții recuperați și utilizarea acestora pentru a trata persoanele care încă suferă de boală. Aceasta- a fost încercată pentru prima dată împotriva difteriei în 1892 și s-a demonstrat că ajută la recuperarea de la Ebola și sindromul respirator acut sever (SARS, care este cauzat de aceeași familie de agenți patogeni ca și noul coronavirus).

Cum a fost realizat studiul?

Noul studiu, finanțat de Consiliul indian de cercetare medicală, a înscris 464 de pacienți adulți, cu o vârstă medie de 52 de ani, între aprilie și iulie și i-a împărțit aleator în două grupuri. Un grup de control de 229 a primit cel mai bun standard de îngrijire medicală, în timp ce 235 de persoane au primit două transfuzii de plasmă convalescentă și cel mai bun standard de îngrijire medicală.

După șapte zile, utilizarea plasmei convalescente părea să îmbunătățească unele simptome, cum ar fi dificultăți de respirație și oboseală, au spus cercetătorii, și a dus la rate mai mari de ceva cunoscut sub numele de „conversie negativă”, un semn că virusul este neutralizat de anticorpi. Rezultatele au fost întâmpinate cu prudență de un purtător de cuvânt al Serviciului Național de Sănătate al Regatului Unit, care, de asemenea, desfășoară niște teste privitoare la aportul adus de plasmă, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel