Data publicării:
Noi regulamente UE: Comisia Europeană va fi împuternicită pentru recunoașterea ”urgențelor de sănătate publică”
Consiliul European a adoptat luni (24 octombrie) trei regulamente finale care completează Uniunea Europeană a Sănătății. Reglementările, lăudate drept ”pilonii centrali ai uniunii sănătății”, vor intra în vigoare în noiembrie.
Elementele de bază ale Uniunii Europene a Sănătății adoptate luni sunt Regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave asupra sănătății, Regulamentul privind mandatul prelungit al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Regulamentul-cadru de urgență pentru a oferi informații suplimentare și competențe către Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență (HERA).
”Pilonii centrali ai Uniunii Europene a Sănătății sunt acum în vigoare”, a declarat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un comunicat de presă, adăugând că acestea sunt ”instrumente suplimentare pentru a reacționa rapid și a răspunde la crizele de sănătate emergente, în mod decisiv și cu unitate”.
Pe lângă cele trei noi Regulamente, Regulamentul privind mandatul prelungit al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) este în vigoare din luna martie a acestui an, potrivit Euroactiv.
Cele patru reglementări formează pachetul Uniunii Europene a Sănătății, care a fost prezentat pentru prima dată de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020, ca răspuns la pandemia COVID-19 și viitoarele urgențe de sănătate publică.
Vlastimil Válek, viceprim-ministru și ministrul sănătății al Republicii Cehe, a declarat în comunicatul de presă al Consiliului că ”regulamentele adoptate astăzi ne vor ajuta să facem schimb de informații, să lucrăm împreună și să reacționăm mai eficient”.
Împuterncirea Comisiei
O revizuire a legii privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate actualizează cerințele naționale de raportare în ceea ce privește indicatorii sistemului de sănătate și eficientizează cooperarea dintre statele membre, Comisia Europeană și agențiile UE.
Válek a subliniat că ”o bună cooperare la nivel european este cheia pentru a ne pregăti mai bine pentru amenințările transfrontaliere”.
Noua legislație referitoare la amenințările transfrontaliere împuternicește Comisia să recunoască în mod oficial o urgență de sănătate publică la nivelul UE, ceea ce ar declanșa o cooperare intra-UE mai puternică și ar permite dezvoltarea și stocarea în timp util a contramăsurilor medicale.
Comisia și-ar baza decizia pe opiniile experților, cum ar fi cele emise de un comitet consultativ special compus din experți independenți relevanți.
De asemenea, a fost stabilit planul UE de criză de sănătate și pandemie și va include prevederi privind schimbul de informații între UE și statele membre.
”Statele membre, atunci când își elaborează planurile naționale, vor menține legătura între ele și Comisia pentru a căuta coerența cu acest plan de prevenire, pregătire și răspuns la nivelul UE”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului.
Comitetul de securitate sanitară al UE, înființat în 2001 la cererea miniștrilor sănătății din UE, ca grup consultativ informal pentru securitatea sănătății la nivel european, urmează să sprijine acțiunile coordonate ale Comisiei și ale statelor membre pentru punerea în aplicare a amenințărilor transfrontaliere. la reglementarea sanitară.
Împuternicirea ECDC și HERA
Prima actualizare a mandatului ECDC de la crearea centrului în 2004 include înființarea unui grup operativ al UE în domeniul sănătății pentru a sprijini răspunsurile locale la focarul de boli, furnizarea de expertiză statelor membre ale UE și Comisiei Europene și dezvoltarea digitală. platforme de supraveghere epidemiologică.
ECDC va găzdui, de asemenea, o nouă rețea de excelență a laboratoarelor de referință ale UE.
În plus, miniștrii UE au adoptat Regulamentul-cadru de urgență care va împuternici HERA, care a fost lansat cu peste un an în urmă, să asigure o accesibilitate mai rapidă la medicamente și alte produse medicale.
”O disponibilitate rapidă a medicamentelor, vaccinurilor și altor produse medicale este vitală în vremuri de criză medicală. Prin această lege, am pus în aplicare un sistem pentru a asigura furnizarea în timp util a tuturor instrumentelor de care avem nevoie pentru a lupta împotriva următoarei pandemii”, a spus Válek.
În urma acestei noi legi, în cazul unei urgențe sanitare, Comisia va fi însărcinată să întocmească o listă de contramăsuri medicale relevante pentru criză și, cu sprijinul Agenției Europene pentru Medicamente, să înființeze un sistem de monitorizare a informațiilor relevante cu privire la furnizarea și cererea de contramăsuri medicale relevante pentru criză și de materii prime în interiorul și în afara Uniunii.
Statele membre pot mandata Comisia să acționeze ca organism central de achiziție pentru achizițiile de contramăsuri și materii prime.
Noile reguli prevăd, de asemenea, posibilitatea de a activa EU-FAB – o rețea de capacități de producție pentru fabricarea de vaccinuri și medicamente.
În cele din urmă, în cadrul HERA urmează să fie înființat un comitet de criză în sănătate, pentru a coordona rapid la nivelul UE furnizarea și accesul la contramăsuri medicale.
În caz de urgență, un comitet de criză în sănătate va coordona acțiunile Consiliului, Comisiei, organismelor UE și statelor membre pentru a asigura furnizarea și accesul la contramăsuri medicale relevante pentru criză. Consiliul va fi compus din Comisie și câte un reprezentant din fiecare stat membru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News