Data actualizării:
Data publicării:

LOVITURĂ pentru Orban după mișcarea PSD. Piperea: ”Blocaj INCREDIBIL!” Victorie pentru Dăncilă

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Avocat-Gheorghe-Piperea
Avocat-Gheorghe-Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat pentru DC News situația care va genera un blocaj total cu privire la Guvernul actual interimar condus de Viorica Dăncilă și noul Guvern Orban.

DC News: În contextul în care astăzi președintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim ministru pe Ludovic Orban și va urma și votul de învestitură în Parlament, cât are voie un guvern interimar să stea dacă pică la vot? Poate sta nelimitat? Poate sta așa până la alegerile din 2020? Ce se întamplă după 60 zile de interimat?

'Dacă și a doua desemnare de premier este respinsă de către Parlament, atunci în mod obligatoriu președintele dizolvă forul legislativ și convoacă alegeri anticipate. Doar că acest fapt nu se poate realiza mai devreme de finalul alegerilor prezidențiale care se situează la sfârșitul lunii noiembrie. Cel puțin până la sfârșitul lui noiembrie, Guvernul actual rămâne în funcție, însă interimar. Aceasta înseamnă că gestionează treburile țării, dar nu poate să facă nimic la nivel decisiv. De exemplu, nu poate să elaboreze bugetul pentru 2020, nu poate să emită ordonanțe de urgență, precum o ordonanță privind Secția Specială.' a spus Gheorghe Piperea.

DC News: Dacă nu se îndeplinește cvorum este considerată netrecere la vot a premierilor? Sau se pot propune încă 10 premieri? PSD a anunțat că nu se va prezenta la votul de învestitură.

'Nu este vorba despre cvorum, ci despre faptul că o învestitură are nevoie de o majoritate de voturi. Din moment ce PSD nu va veni la vot, această majoritate nu se va întruni, nici la prima, nici la a doua procedură de învestire. Se va ajunge într-o situație de blocaj incredibil pentru că actualul Președinte își va asuma riscul să dizolve Parlamentul, dar alegeri anticipate nu se pot face mai devreme de februarie - martie anul viitor, în orice caz, nu se pot cumula cu alegerile locale. Se vor putea organiza, ori în perioada februarie - martie 2020, ori iunie - iulie 2020, dar sub nicio formă mai aproape de o lună de alegerile locale. Prin urmare, chiar dacă se dizolvă Parlamentul, acest risc și-l asumă Președintele în funcție fără a cunoaște dacă va avea un nou mandat. Acest Guvern, care e acum în funcție, este și va rămâne interimar.' a declarat Gheorghe Piperea, pentru DC News.

Vezi și CCR - CVORUM Guvern Orban în Parlament. Avocatul Piperea spune ce se va întâmpla după mișcarea PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel