Noi detalii despre implozia submersibilului Titan. Ultimul mesaj transmis de cei de la bord / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa foto: YouTube OceanGate
Sursa foto: YouTube OceanGate
Submersibilul Titan a avut o implozie, anul trecut, în timp ce ducea un echipaj de cinci persoane către epava Titanicului. Acum au fost prezentate noi detalii privitoare la cauzele care au determinat implozia acestuia și ultimele mesaje transmise de către cei de la bord.

Paza de Coastă a SUA a dezvăluit noi detalii despre ultimele momente la bordul submersibilului Titan, pe măsură ce încep audierile despre cauza dezastrului, scrie The Guardian.

Ultimele cuvinte auzite de la echipajul submersibilului care se îndrepta spre epava Titanicului au fost „totul e bine aici”, conform unei reconstituiri vizuale a călătoriei submersibilului înainte ca acesta să facă implozie, ucigând pe toți cei cinci de la bord (vezi video mai jos).

Garda de Coastă a SUA a prezentat animația luni, în prima zi a ceea ce se așteaptă să fie o audiere de două săptămâni privind cauzele dezastrului. Echipajul de la bordul submersibilului comunica prin mesaje text cu personalul de la bordul navei de sprijin Polar Prince, potrivit prezentării.

Echipajul a pierdut contactul după un schimb de texte despre adâncimea și greutatea submersibilului în timp ce acesta cobora. Polar Prince a trimis apoi mesaje repetate în care întrebau dacă submersibilul mai poate vedea nava pe ecranul său de la bord. Unul dintre răspunsurile finale de pe Titan, care a devenit neregulat pe măsură ce cobora, a fost „totul e bine aici”.

Submersibilul a făcut implozie pe 18 iunie 2023, declanșând o dezbatere la nivel mondial despre viitorul explorării cu submarine private.

De ce a făcut implozie submersibilul Titan

Submersibilul a fost lăsat expus la intemperii timp de șapte luni, în 2022 și 2023, au spus reprezentanții Gărzii de Coastă în observațiile lor inițiale. Acesta nu a fost niciodată analizat de către terți, așa cum este procedura standard, au spus cei de la Garda de Coastă. 

Primul martor al audierii, Tony Nissen, fost director de inginerie al companiei care deținea Titan, a mărturisit că s-a simțit presat să înceapă operațiunile în timpul petrecut în companie. Când a fost întrebat dacă a existat presiune pentru a introduce submersibilul în apă, el a răspuns: „100%”.

Consiliul maritim l-a întrebat, de asemenea, pe Nissen dacă consideră că presiunea din partea lui Stockton Rush, co-fondatorul OceanGate, a compromis deciziile de siguranță și testarea. După o pauză lungă, el a răspuns: „Nu... este o întrebare dificilă la care să răspunzi, pentru că având un timp infinit și un buget infinit, poți face teste infinite.”

Nissen a mai spus că submersibilul a fost lovit de fulger în timpul unei misiuni de testare în 2018, iar asta ar i-ar fi putut compromite structura. El a spus că a fost concediat în 2019, în același an în care nu a permis submersibilul să coboare la Titanic. El i-a spus atunci și lui Rush că submersibilul „nu funcționează așa cum am crezut”.

Fostul director de inginerie a spus că submersibilul a trecut mai târziu prin alte teste și ajustări înainte de scufundările ulterioare pe Titanic. Cu toate acestea, el a spus că nu are încredere în personalul de operațiuni și a mărturisit că, atunci când Stockton i-a cerut să piloteze submersibilul, el a răspuns: „Nu mă bag în el”.

Comisia de investigații maritime aflată în curs de desfășurare este cel mai înalt nivel de investigare a accidentelor maritime efectuate de Garda de Coastă. La încheierea audierii, recomandările vor fi transmise comandantului filialei de serviciu. Comisia Națională pentru Siguranța Transporturilor efectuează de asemenea o anchetă.

„Nu există cuvinte pentru a ușura pierderea suferită de familiile afectate de acest incident tragic”, a declarat Jason Neubauer de la biroul de investigații al Gărzii de Coastă, care a condus audierea.

„Dar sperăm că această audiere va ajuta la luminarea cauzei tragediei și la prevenirea ca ceva de genul acesta să se întâmple din nou”, a adăugat Neubauer.

OceanGate și-a suspendat operațiunile după implozie. 

Implozia submersibilului l-a ucis și pe exploratorul veteran al Titanicului Paul-Henri Nargeolet; doi membri ai unei familii proeminente pakistaneze, Shahzada Dawood și fiul său în vârstă de 19 ani, Suleman Dawood; și aventurierul britanic Hamish Harding.

Submersibilul a pierdut contactul cu nava de sprijin la aproximativ două ore după ce a făcut ultima scufundare. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel