Data actualizării:
Data publicării:

”Nimic nu va împiedica cea de-a doua misiune” a rachetei Ariane 6, anunță Agenția Spațială Europeană

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video X astro_matthias
Captură de ecran / Foto: Video X astro_matthias

Agenţia Spaţială Europeană a făcut un anunț cu privire la racheta Ariane 6.

Cauza anomaliei semnalate la încheierea zborului inaugural reuşit al rachetei Ariane 6, la începutul lunii iulie, a fost identificată şi este în curs de remediere, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA) precizând că ”nimic nu va împiedica cea de-a doua misiune” a rachetei, prevăzută pentru luna decembrie, transmite AFP, conform Agerpres.

ESA a revenit asupra incidentului care nu a permis motorului Vinci, care echipează treapta superioară a rachetei, să se aprindă a treia oară din cauza opririi unităţii auxiliare de putere (APU), un mic motor folosit pentru reglarea traiectoriei.

Această a treia aprindere trebuia să permită treptei superioare a rachetei să reintre în atmosferă şi să cadă în Pacific.

„Analiza arată că o măsurare a temperaturii a depăşit o limită predefinită şi că software-ul de zbor a declanşat corect o oprire a APU”, a explicat ESA. „În consecinţă, a treia secvenţă de aprindere a motorului Vinci nu a fost comandată de software-ul de zbor”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Rezolvarea problemei

Problema este în curs de remediere şi ESA a anunţat că ”secvenţa de pregătire a aprinderii (...) va fi modificată în software-ul de zbor pentru a îmbunătăţi condiţiile de aprindere şi pentru a rezolva anomalia identificată”.

Următorul zbor al rachetei Ariane 6, prevăzut pentru luna decembrie, va fi prima misiune ”operaţională” având ca obiectiv transportarea pe orbită a satelitului militar de observaţii francez CSO-3.

Frecvenţa lansărilor rachetei Ariane 6 va creşte apoi la şase misiuni planificate în 2025 şi opt în 2026. Lansatorul european dispune în prezent de 29 de comenzi de misiuni.

Ariane 6 este succesoarea lansatorului Ariane 5, operaţional din 1996 până în vara anului 2023. Această rachetă are sarcina de a asigura accesul autonom al ţărilor europene în spaţiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel