”Nimic nu va împiedica cea de-a doua misiune” a rachetei Ariane 6, anunță Agenția Spațială Europeană
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video X astro_matthias
Captură de ecran / Foto: Video X astro_matthias
Agenţia Spaţială Europeană a făcut un anunț cu privire la racheta Ariane 6.

Cauza anomaliei semnalate la încheierea zborului inaugural reuşit al rachetei Ariane 6, la începutul lunii iulie, a fost identificată şi este în curs de remediere, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA) precizând că ”nimic nu va împiedica cea de-a doua misiune” a rachetei, prevăzută pentru luna decembrie, transmite AFP, conform Agerpres.

ESA a revenit asupra incidentului care nu a permis motorului Vinci, care echipează treapta superioară a rachetei, să se aprindă a treia oară din cauza opririi unităţii auxiliare de putere (APU), un mic motor folosit pentru reglarea traiectoriei.

Această a treia aprindere trebuia să permită treptei superioare a rachetei să reintre în atmosferă şi să cadă în Pacific.

„Analiza arată că o măsurare a temperaturii a depăşit o limită predefinită şi că software-ul de zbor a declanşat corect o oprire a APU”, a explicat ESA. „În consecinţă, a treia secvenţă de aprindere a motorului Vinci nu a fost comandată de software-ul de zbor”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Rezolvarea problemei

Problema este în curs de remediere şi ESA a anunţat că ”secvenţa de pregătire a aprinderii (...) va fi modificată în software-ul de zbor pentru a îmbunătăţi condiţiile de aprindere şi pentru a rezolva anomalia identificată”.

Următorul zbor al rachetei Ariane 6, prevăzut pentru luna decembrie, va fi prima misiune ”operaţională” având ca obiectiv transportarea pe orbită a satelitului militar de observaţii francez CSO-3.

Frecvenţa lansărilor rachetei Ariane 6 va creşte apoi la şase misiuni planificate în 2025 şi opt în 2026. Lansatorul european dispune în prezent de 29 de comenzi de misiuni.

Ariane 6 este succesoarea lansatorului Ariane 5, operaţional din 1996 până în vara anului 2023. Această rachetă are sarcina de a asigura accesul autonom al ţărilor europene în spaţiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel