Nil Dorobanțu, monahul care ținea Sfânta Liturghie cu animalele sălbatice. Părintele Ionel Adam: Mi-aș dori să văd mulți monahi slujind astăzi cu urșii și cu lupii / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Nil Dorobanțu, părintele care levita și ținea Sfânta Liturghie cu animalele sălbatice  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Nil Dorobanțu, părintele care levita și ținea Sfânta Liturghie cu animalele sălbatice / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Mai multe mărturii despre Ieroschimonahul scot la iveală un nivel de iluminare care îi permitea acestuia să leviteze și să îmblânzească animalele sălbatice.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Ionel Adam, preot în satul Borșani, a vorbit despre nivel de iluminare la care a reușit să ajungă Ieroschimonahul Nil Dorobanțu:

„Am vorbit foarte mult cu părintele Ghelasie Gheorghe, ieromonah la Mănăstirea Sighișoara, care a trecut la Domnul anul trecut. Atunci când avea 4 ani, în satul Măgheruș din județul Mureș, părintele Nil a venit în casa familiei sale, pentru că pe părintele îl chema Țepeș, iar Țepeșii se trag de undeva din Bicazul Ardelean, zonă unde părintele Nil mergea foarte des. El povestește că atunci când a venit acasă, locuința era tămâiată și i-au spus părinții lui că vine Părintele Nil Dorobanțu.

A venit acesta, îmbrăcat într-un maiou, a binecuvântat casa în patru colțuri și a zis Hristos în mijlocul nostru. Le-a spus tuturor pe nume, deși nu îi cunoștea, era acolo și un om mai obraznic din sat, iar părintele i-a atras atenția: Măi, râmarule, să fii cuminte! El și-a dat seama ce vrea să spună părintele prin acea atenționare. La plecare, părintele Nil l-a ridicat pe părintele Ghelasie și i-a spus: Pe tine te fac călugăr. Iată că părintele Ghelasie a ajuns călugăr, după binecuvântarea părintelui Nil. Apoi, tatăl părintelui Ghelasie a plecat cu Nil Dorobanțu din sat și acesta s-a oprit la o biserică ortodoxă, dar care atunci era în posesia sașilor. Părintele Nil a zis că biserica aceea e ortodoxă și ortodoxă va rămâne. Mai târziu, după ce sașii au plecat în Germania, comunitatea s-a rărit și biserica a redevenit ortodoxă.

Ulterior, când tatăl părintelui Ghelasie s-a întors acasă, plângând, mama sa l-a întrebat ce s-a întâmplat. Acesta a spus: Măi femeie, eu astăzi am văzut un sfânt. Uite așa stătea părintele înălțat pe flori, la doi metri, mergea la 2 metri deasupra lor și un cârd de căprioare se închinau la el. Părintele Nil le-a spus: Cu voi am petrecut eu în Munții Neamțului. Vedem, iată, animalul care iese din pădure și stă aplecat la părintele Nil.

De asemenea, am mărturia unei maici care a făcut liturghie cu Părintele Nil în pădure și veneau urșii și lupii la Sfânta Liturghie. Mi-aș dori să văd mulți monahi slujind astăzi cu urșii și cu lupii. Părintele Nil era ca Noe, sau ca Adam în Rai, la starea de iluminare. Părintele Nil spune: Dacă voi, oamenilor, m-ați alungat, o să predic florei și faunei. Și, cu adevărat, Părintele Nil slujea cu animalele care îi ascultau Sfânta Liturghie în prigoană“, a precizat părintele Ionel Adam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel