Data publicării:

Nigel Farage, liderul de extremă dreapta britanic, acuză Occidentul că a "provocat" războiul din Ucraina

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Nigel Farage, a declarat că Occidentul a "provocat" războiul din Ucraina prin "extinderea NATO şi Uniunii Europene către est".

Fostul membru al Parlamentului European, care a avut o contribuție semnificativă în campania pentru Brexit din 2016, a afirmat vineri seara, în cadrul unui interviu la BBC, că încă din 2014 a avertizat în Parlamentul European că va izbucni un conflict în Ucraina.

Înainte de scrutinul parlamentar din 4 iulie din Regatul Unit, formațiunea sa politică, Reform UK, înregistrează un avans în sondaje, apropiindu-se de - sau chiar întrecând - partidul conservator aflat la guvernare.

"Mi s-a părut evident că expansiunea spre est a NATO şi a Uniunii Europene a dat (preşedintelui rus Vladimir Putin) un motiv să spună poporului rus: 'Vin din nou după noi', şi să intre în război", a mai spus el.

Populistul Nigel Farage a susținut că a făcut declarații similare "încă din anii 1990, de la prăbușirea Zidului Berlinului" în 1989.

"Farage face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei"

"Aşteptaţi o secundă, noi am provocat acest război. Bineînţeles că este vina lui (a lui Vladimir Putin) - el a folosit ceea ce am făcut noi ca o scuză", a adăugat liderul Reform UK, care este candidat la alegerile legislative într-o circumscripţie din sud-estul Angliei.

Întrebat despre afirmațiile anterioare, Nigel Farage a declarat că nu-l agreează pe Vladimir Putin "ca persoană", însă "îi apreciază abilitățile de om politic".

"Farage face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei", a reacţionat James Cleverly, ministrul britanic de interne, pe reţeaua X.

John Healy, responsabil cu chestiuni de apărare în Partidul Laburist, a afirmat că Nigel Farage "ar prefera mai degrabă să-l linguşească pe Vladimir Putin decât să apere poporul ucrainean".

"Churchill se va răsuci în mormânt", a reacţionat fostul ministru britanic al apărării, Tobias Ellwood, pentru Daily Telegraph, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel