Data actualizării:
Data publicării:

Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat de președinte al Venezuelei

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat.

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, a câştigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, a anunţat luni Consiliul naţional electoral, după numărarea a 80% din voturi, relatează Reuters şi AFP. Acest rezultat anunţat survine în contextul în care exit-poll-uri indicau o victorie a opoziţiei, precizează Agerpres.

Candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez a întrunit 44% din voturi, potrivit Consiliului naţional electoral. Asta deşi opoziţia a anunţat anterior ca are "motive de sărbătorit" şi le-a cerut susţinătorilor să continue să monitorizeze numărarea voturilor.

"Rezultatele nu pot fi ascunse. Ţara a ales în mod paşnic o schimbare", a afirmat Edmundo Gonzalez într-o postare pe platforma X, în jurul orei locale 23:00, înainte ca rezultatele finale să fie anunţate.

Cine este Nicolas Maduro 

Nicolas Maduro este un politician din Venezuela, care din 5 martie 2013 este șeful statului. S-a născut la Caracas în 23 noiembrie 1962, iar prima funcție importantă din stat pe care a ocupat-o a fost cea de Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bolivariene iar mai apoi a devenit vicepreședinte în 12 octombrie 2012. Acum este președintele țării, pentru a treia oară în urma acestor ultime alegeri prezidențiale.

Reamintim că în luna ianuarie a acestui an, autoritățile din Venezuela au arestat zeci de persoane, civili și militari, pe care i-au acuzat ”trădare de patrie” și ”conspirații” împotriva președintelui Maduro. Astfel, în total 32 de persoane, civili și militari, au fost arestate de autorităţile venezuelene, fiind acuzate de ”trădare de patrie” în cadrul a ”cinci conspiraţii” pentru asasinarea preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat atunci procuratura din Venezuela, potrivit AFP.

”Toţi deţinuţii au făcut mărturisiri şi au dezvăluit informaţii despre planurile împotriva majorităţii poporului venezuelean şi a societăţii democratice”, a declarat presei procurorul general Tarek William Saab.

Procurorul general, fidel al guvernului, anunța la acea vreme că alte 11 persoane, printre care activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi militari în exil, fac obiectul unor mandate de arestare. Nicolas Maduro a vorbit despre aceste comploturi în timpul discursului său anual adresat naţiunii, dar fără a da alte detalii. De altfel, nu era pentru prima oară când făcea acest lucru. Acesta a denunțat în mod regulat comploturi împotriva lui, acuzând frecvent Statele Unite, opoziţia sau traficanţii de droguri columbieni. În plus, tot în ianuarie s-a susținut și că ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, s-a numărat printre presupusele ţinte. Referindu-se la aceste ”cinci conspiraţii”, procurorul general Tarek William Saab a detaliat-o în special cea numită ”Banderola albă” vizând, potrivit acestuia, ”lansarea unei escaladări a actelor teroriste pentru a atenta la viaţa” preşedintelui venezuelean Maduro la începutul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel