Data publicării:
Nicolae Voiculeț îl ceartă pe Lucian Mîndruță: Tu cât l-ai ajutat să rămână viu în inima cititorului sau ascultătorului tău?
Naistul Nicolae Voiculeț a reacționat la adresa lui Lucian Mîndruță, care a scris un mesaj despre Mihai Eminescu.
'Pentru #LucianMândruță. Iartă-mă că te întreb: Dar tu cât l-ai ajutat pe Eminescu să rămână viu în inima cititorului sau ascultătorului tău? Tu ce-ai făcut pentru el? Poate nu-ți place ție, dar alții se hrănesc din opera lui. Poate este “fosilizat” pentru tine...dar mai rămân și ceilalți (foarte mulți) care îl simt încă viu și actual, și asta nu numai în România. Tu ca jurnalist cred c-ar trebui să fi mai imparțial și echidistant mai ales în acest context viciat în care se află societatea acum. Ai fi putut să echilibrezi situația și să faci ceva.
Nu cred că îți dorești să te remarci cu orice preț atacând sau denigrand personalități fundamentale ale culturii române, cum ar fi Eminescu. Tu nu ești Cărtărescu care la numit pe Eminescu “TITI CEL PĂROS”... Esti un om cu valori diferite...sper! Când mi s-a oferit să fiu brand ambasador la Mercedes pe cultură, ne-ai luat un interviu și mie și lui Grigore Leșe.
Mai ții minte...? Eram toți la Muzeul Național de Istorie! Chiar mi-ai prezentat concertul dedicat unirii Principatelor. Mi se pare că te-ai schimbat mult de atunci...regret, și-mi pare rău! Nu mai râde de neamul tău și nu înlesni mediocritatea in rândurile unuia dintre cele mai talentate popoare pe care le cunosc!' a scris Nicolae Voiculeț, pe pagina sa de Facebook.
Ce a scris Lucian Mîndruță
'Din cand in cand sarbatorim pe cate un poet pe care nu-l citim. Un poet pe care, daca l-am consuma, am constata ca n-ar mai putea sa-si citeasca jumatate din articolele politice la televizor, fara amenda de la CNA. Un poet pe care, daca l-am citi, am descoperi ca scrie mai lung decat postarea medie pe facebook, si ne-am plicitisi la jumatate. Un poet care descrie o lume care nu mai exista si un neam care-a plecat. In istorie sau in exil, fiecare unde-a putut.
Dar din cand in cand ne trezim, piosi, c-a sunat calendarul si trebuie sa ne trezim si sa facem cateva gesturi ritualice. O coroana de flori. Un buchet de vorbe goale. Un text de pe referate.ro. Suntem maestri ai sarbatorilor fara sarbatorit. Fara spiritul lui. Fara sufletul lui.
Caci Eminescu nu mai este citit, asa cum nu mai este citit niciun poet roman veritabil. E doar sarbatorit ca simbol, nu ca produs viu, care sa apartina vietii noastre. A fost candva un poet popular. Azi i-a luat locul textierul Deliei, care-si anunta mama ca e in stare de ebrietate. Nu stim cum il cheama, dar poate ca stramosii il vor venera si pe el, pe langa vreo statuie.
Insa cultura romana nu e eminesciana. Azi pare mai degraba cultura poetilor minori, gen Neculuta, Orasanu, Paun-Pincio si alti fosti literati. De la ei se trag cele mai prizate poeme, adica textele de muzica pop sau manele. Uite un exemplu care pare actual, desi are peste suta de ani: "Plăcută-mi este viața, acum când e senină/ Ca ziua primăverii ce-ndeamnă la plăceri… Și-eccită pe tot omul ce geme în dureri"
Eminescu nu ne-a lasat nimic mai mult decat un mit. A incercat sa conecteze la absolut acest popor. A incercat sa ne ajute sa decolam spre o cultura mare, adecvata la cea a lumii. El, urmasul lui Goethe si Heine. Nu i-a reusit. Am incercat sa zburam o vreme pe langa el. Si mai tarziu pe langa Blaga. Barbu. Nichita. Doinas. N-a mers. Suntem inapoi pe pamant. Unde ne prefacem, in fiecare an, la cate-o ceremonie, ca nu stim care e versul cel mai prizat al utimelor doua decenii. Nu, nu "cobori in jos, Luceafar bland". Incepe altfel. Si, intr-un fel ironic, se si potriveste zilei de azi:
"Dusmanii imi poarta pica.
Ca n-au valoarea mea!" este mesajul postat de Lucian Mîndruță pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News