Data actualizării:
Data publicării:

Nicolae Ciucă, după anunțul lui Joe Biden: Veste excelentă. Un pas esențial pentru atingerea independenței energetice a României

Autor: Elena Didila | Categorie: Politica
WhatsApp
Premierul României, Nicolae Ciucă
Premierul României, Nicolae Ciucă

“Anunțul președintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, care devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice”, transmite Guvernul României.


”Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național”, a transmis Guvernul României. 


”Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.


Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.


Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară. Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține  energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională.


Încurajez industria nucleară românească și experții români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță  nucleară.


Producerea energiei nepoluante, ieftine și stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum și în  România.


Guvernul va continua să susțină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz, care, alături de cele implementate de mediul privat, vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional. 


Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investițiile în energie regenerabilă, cu finanțări disponibile din Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare, înseamnă stabilitate energetică pentru  cetățenii români și mediul economic național”.

Citește și...

Americanii de la NuScale Power intenționează să construiască în România o nouă centrală nucleară, unică în lume

Statele Unite au anunțat luni că vor pune la dispoziție României un simulator de pregătire în vederea construirii unui nou tip de centrală nucleară în țară, potrivit New York Times.

 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a primit vizita secretarului adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk

La întâlnirea de luni au participat secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk,  ministrul Energiei, Virgil Popescu și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Proiectate pentru a fi mai ieftine și mai ușor de construit decât reactoarele nucleare tradiționale, reactoarele modulare au fost propuse de mai mulți producători.

Cea din România urma să fie construită de NuScale Power, o companie start-up cu sediul în Portland, Oregon. Guvernul a anunțat că centrala va fi construită la Doicești, pe locul unei centrale pe cărbune la aproximativ 80 km nord-vest de Bucureşti.

Abordarea NuScale cu privire la energia nucleară implică construirea de reactoare relativ mici în fabrici și apoi asamblarea unor grupuri din acestea la fața locului pentru a genera energie. Scopul este de a reduce atât costurile, cât și timpul de construcție. Centralele nucleare moderne convenționale pot costa 10 miliarde de dolari sau mai mult. Citește mai mult AICI.

 

Vezi și...

La Doicești, confuzie pe tema amplasării primului reactor modular mic

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești. Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat, amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea.

În urma dezbaterilor mai mult s-a creat confuzie, fără ca cei prezenți să fie lămurițe de avantajele amplasării acestei centrale la Doicești. 

Mai mult, edilul comunei Doicești, Constantin Stroe, și cel al stațiunii Pucioaca, Constantin Ana, au dat de înțekes că nu s-a opune unei astfel de investiții, dar au vrut să cunoască care au fost motivele care au dus la această decizie într-o zonă aglomerată a județului. Primartul de la Pucioasa a declarat că...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel