Neuralink a realizat primul implant cerebral. Elon Musk a făcut anunțul
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters
Elon Musk a anunţat că Neuralink a realizat primul său implant cerebral, de mărimea unei monede.

Elon Musk a anunțat că start-up-ul său Neuralink a realizat primul său implant cerebral la un pacient, în decursul acestui weekend. Operația, care a fost deja efectuată de mai multe ori de alte companii și cercetători, a fost confirmată de AFP, potrivit Agerpres.

Situat în Fremont, California, o suburbie a orașului San Francisco, Neuralink a primit aprobarea de la Agenția Americană de Reglementare a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (FDA) în luna mai.

Implantul de dimensiunea unei monede a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reușit să joace jocul video "Pong" fără controler sau tastatură.

"Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare", a scris Elon Musk pe X (ex-Twitter).

Fondată în 2016, Neuralink nu este prima companie care a realizat un implant cerebral, cunoscut și sub denumirea de interfață creier-mașină (IMC), asupra unei ființe umane. În luna septembrie, compania olandeză Onward a anunțat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării, cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să-și recapete mobilitatea.

Speranță pentru cei paralizați și orbi

Încă din 2019, cercetătorii de la institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant care, odată instalat, permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet și să-și miște brațele sau să se deplaseze. Neuralink a obținut recent aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori în două tranșe, în august și noiembrie.

Compania afirmă că își propune să ajute pacienții paralizați să meargă din nou, să redea vederea orbilor și chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia. De asemenea, Elon Musk își propune să ofere implantul său tuturor, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele și pentru a controla, conform lui, "riscul pentru civilizația noastră" reprezentat de inteligența artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel