Data publicării:

Netanyahu respinge apelurile SUA pentru un stat palestinian:"Acest adevăr îl spun prietenilor noștri americani"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile SUA pentru dezvoltarea unui stat palestinian, în timp ce a promis că ofensiva din Gaza va continua timp de mai multe luni.

Joi, într-o conferință de presă televizată la nivel național, Netanyahu a adoptat un ton sfidător, afirmând în mod repetat că Israelul nu-și va opri ofensiva până când nu-și va atinge obiectivele de a distruge gruparea militantă Hamas și de a aduce acasă toți ostaticii rămași în Gaza.

"Nu ne vom mulțumi cu nimic în afară de o victorie absolută", a declarat Netanyahu.

Această declarație vine în contextul în care cel mai apropiat aliat al Israelului, SUA, a îndemnat țara să reducă intensitatea ofensivei militare devastatoare care a ucis aproape 25.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

SUA au declarat că Autoritatea Palestiniană recunoscută la nivel internațional, care guvernează anumite zone din Cisiordania ocupată de Israel, ar trebui "revitalizată" în Gaza, după ce a fost alungată din teritoriu în 2007.

De asemenea, SUA a cerut măsuri pentru crearea unui stat palestinian.

Miercuri, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că soluția celor două state este cea mai bună cale de a proteja Israelul, de a unifica țările arabe moderate și de a izola Iranul, inamicul de moarte al Israelului.

Fără o "cale către un stat palestinian", Israelul nu va "obține o securitate autentică", a declarat acesta la Forumul Economic Mondial din Elveția.

Netanyahu s-a opus în mod repetat unei soluții cu două state

În cadrul aceleiași conferințe, ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan al Saud, a declarat că țara sa este pregătită să stabilească relații depline cu Israelul ca parte a unui acord politic, dar acest lucru s-ar putea întâmpla doar "prin pace pentru palestinieni, printr-un stat palestinian".

Netanyahu s-a opus în mod repetat unei soluții cu două state, susținând că aceasta ar fi o rampă de lansare pentru atacuri împotriva țării sale.

În schimb, el a declarat joi că Israelul "trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan".

"Acest adevăr îl spun prietenilor noștri americani și frânez încercarea de a ne constrânge la o realitate care ar pune în pericol statul Israel", a adăugat el.

Comentariile sale au fost imediat combătute de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, care a promis că președintele Joe Biden "nu va înceta să lucreze" pentru o soluție cu două state.

"În mod evident, noi vedem lucrurile diferit", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că, în ciuda dezacordurilor, sprijinul țării pentru Israel "rămâne de fier".

"Nu este vorba despre faptul că Statele Unite îi presează să facă ceva. Este vorba despre faptul că Statele Unite le prezintă oportunitatea pe care o au", a declarat el.

Înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, cetățenii israelieni erau aspru divizați cu privire la planul lui Netanyahu de revizuire a sistemului judiciar, dar de atunci țara s-a mobilizat în favoarea războiului.

Se crede că aproximativ 130 de ostatici ar fi rămas în captivitatea Hamas, susține Israelul, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel