Data publicării:

Netanyahu ia în considerare un plan de a forța toți civilii palestinieni să iasă din nordul Fâșiei Gaza pentru a asedia Hamas

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ia în considerare un plan de a forța toți civilii palestinieni să părăsească nordul Gaza, inclusiv orașul Gaza, pentru a asedia Hamas și a forța eliberarea ostaticilor.

Nu este clar câți palestinieni rămân la nord de așa-numitul Coridor Netzarim, care împarte Gaza în două, dar estimările se ridică la sute de mii. Planul nu menționează dacă, când sau cum civililor li se va permite să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza. După aproape un an de război, fără nicio parte din Gaza imună la atacurile aeriene israeliene, palestinienii au fost din ce în ce mai reticenți să țină cont de cererile israeliene de a se muta.

Ideea vine de la un grup de generali israelieni în retragere, care au prezentat-o oficial cabinetului israelian și unei comisii parlamentare puternice. Scopul, spun ei, este de a folosi tactici de asediu pentru a-i înfometa pe luptătorii Hamas și a-i forța să elibereze 101 ostatici încă deținuți în teritoriu.

"Cei care pleacă vor primi mâncare și apă", spune Giora Eiland, un general militar israelian în retragere care conduce propunerea, într-un videoclip postat online la începutul acestei luni. "Dar într-o săptămână întregul teritoriu din nordul Fâșiei Gaza va deveni teritoriu militar, iar acest teritoriu militar, în ceea ce ne privește, nu va mai primi pachete de ajutor umanitar".

Televiziunea națională israeliană Kan, afiliată CNN, a raportat duminică că Netanyahu, într-o întâlnire cu ușile închise cu Comitetul pentru Afaceri Externe și Apărare al Knessetului, a spus că planul "are mult sens".

"Este unul dintre planurile luate în considerare, dar mai sunt și altele", a spus el, potrivit lui Kan. "Suntem hotărâți să dezmembrăm controlul civil al Hamas".

Nu este clar când a avut loc întâlnirea.

Un oficial israelian a confirmat veridicitatea vorbelor spuse, dar a spus că "a vedea scenariul pozitiv nu înseamnă că va fi adoptat".

Oficialul a spus că șeful diviziei strategice a Forțelor de Apărare ale Israelului îi va prezenta în zilele următoare lui Netanyahu "mai multe alternative" pentru a "priva Hamas de capacitățile de control civil în Gaza".

Apeluri la adoptarea planului

Într-o scrisoare obținută de CNN, 27 de membri ai Knesset-ului – inclusiv trei miniștri în funcție – au cerut guvernului să adopte planul.

Persoana publică care a venit cu propunerea este Giora Eiland, care a avut o carieră de prestigiu, ajungând la rangul de general-maior și ocupând funcția de șef al Consiliului Național de Securitate al prim-ministrului între 2004 și 2006.

„Realitatea de astăzi în Gaza este că Sinwar (liderul Hamas) nu este deloc stresat,” spune el într-un videoclip. „Ceea ce trebuie să facem este să informăm aproximativ 300.000 de cetățeni care au rămas în nordul Fâșiei Gaza cu următoarele: Nu că le sugerăm să plece din nordul Fâșiei Gaza, ci că le ordonăm să plece.”

„Într-o săptămână, întregul teritoriu din nordul Fâșiei Gaza va deveni teritoriu militar. Iar în acest teritoriu militar, din punctul nostru de vedere, nu va mai primi pachete de ajutor umanitar. Cei 5.000 de teroriști care se află în această situație pot alege să se predea sau să moară de foame. Dictatori precum Sinwar nu se tem de presiunea militară. Ei se tem de alte două lucruri: o alternativă guvernamentală și existența unei mulțimi furioase care îi poate răsturna”, a completat acesta.

Forum-ul Comandanților și Luptătorilor Rezerviști, un grup de comandanți retrași și rezerviști, a susținut planul „pentru a aduce o schimbare de facto în situația de război.”

Nu este clar ce părere are conducerea de vârf a IDF. Întrebată despre acest subiect, IDF a redirecționat CNN către Biroul Prim-ministrului.

Planul nu abordează problema dacă palestinienii vor putea vreodată să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza, a declarat unul dintre susținătorii săi pentru CNN.

„Totul va depinde de ceea ce se va întâmpla în viitor,” a spus generalul-maior retras Gershon Hacohen într-un mesaj text. „Dar nu există nicio indicație în plan că ei nu vor putea să se întoarcă vreodată.”

Grupul generalilor susține că a prezentat planul cabinetului israelian „de mai multe ori.” Biroul Prim-ministrului nu a confirmat pentru CNN dacă aceste întâlniri au avut loc.

Planul a fost prezentat Comitetului pentru Afaceri Externe și Apărare al Knesset-ului. Meirav Cohen, membră a Knesset-ului din partea partidului centrist Yesh Atid, a criticat guvernul pentru că a permis camioanelor cu ajutoare să intre în Gaza.

„Așa vom aduce ostaticii noștri acasă? Cred că planul pe care l-au prezentat Giora și alți comandanți este foarte inteligent. Stabilește reguli clare. Trebuie să îl punem în aplicare”, a susținut Atid.

În scrisoarea adresată lui Netanyahu și miniștrilor săi, 27 din cei 120 de membri ai Knesset-ului se plâng că „nu am atins încă niciunul dintre obiectivele definite de Cabinetul de Război.”

Ei cer guvernului să pună în aplicare planul lui Eiland în nordul Fâșiei Gaza. „După implementarea programului în această zonă, se poate aplica și în alte părți ale Fâșiei Gaza,” adaugă ei, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel