Data publicării:
Negrescu despre rectificarea bugetară negativă: ”Arată faptul că bugetul a fost construit prost, cu niște venituri supraestimate”
Adrian Negrescu, analist economic, susține că bugetul pe acest an a fost ”construit prost”.
Adrian Negrescu, analist economic, a explicat situația expusă de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, privind rectificarea bugetară, care va fi una negativă, dra și de unde se pot efectua tăierile necesare pentru redresarea bugetului.
”Tăiem veniturile prognozate, car au fost de domeniul fantasticului prevăzute în bugetul pe acest an. Deci noi ne-am construit un buget, luând în calcul niște venituri extraordinare obținute din zona de petrol și gaze, care au fost anul trecut, dar nu mai sunt anul acesta.
Anul trecut au fost prețurile foarte mari la energie și gaze, care au adus mai mulți bani la buget, însă anul acesta au înghețat prețurile, motiv pentru care statul nu mai adună atât de mulți bani din economie.
Probabil va fi o rectificare negativă, care va tăia de la capitolul investiții pentru că din păcate doar de acolo se mai poate și probabil va amâna o parte din plăți pe care statul trebuie să le facă înspre mediul privat pentru anul viitor.
În aceste condiții probabil vom încheia anul cu un deficit de 5,5%, dar îmi este teamă că nici în 2024 nu o să avem atât de mulți bani pentru investiții, în condițiile în care noi nu reușim să atragem banii europeni”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar, la Realitatea Plus.
Negrescu: ”O situație gravă care arată faptul că bugetul a fost construit prost”
Precedenta rectificare negativă nu s-a mai făcut din 2010, un an de criză economică la nivel mondial, iar în acest context analistul a fost întrebat cât de gravă este situația actuală cu care se confruntă România.
”Era de așteptat să se întâmple lucrul acesta, era o situație gravă care arată faptul că bugetul a fost construit prost, cu niște venituri supraestimate, cu niște cheltuieli umflate, care iată, acum, se răsfrâng asupra modului în care cheltuim banii publici.
Sunt foarte multe instituții care în momentul de față au rămas fără bani, inclusiv de salarii, iar statul trebuie să ia măsuri. Singurele măsuri pe care poate să le ia este să reducă, să taie cheltuielile, de la investiții, de la cheltuieli cu bunuri și servicii și probabil din plățile pe care trebuia să le facă în contul decontului de TVA”, a mai spus Adrian Negrescu.
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș a afirmat că trebuie ”să fim cât se poate de realiști”, iar rectificarea bugetară ”nu are cum să fie pozitivă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News