Data publicării:

Neacșu: Doamna Hăineală vrea să propună și la CEDO procurori?

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Recentul scandal izbucnit între premierul Victor Ponta și președintele CSM, Oana Hăineală, pe marginea numirii viitorului judecător la CEDO l-a determinat pe Adrian Neacșu să ofere, pe Facebook,  o soluție în acest caz. Pentru a nu mai exista discuții între cele doua instituții, judecatorul Toni Neacșu consideră că selecția privind viitorul judecator la CEDO ar putea fi făcută de Academia Română sau de un consiliu al reprezentantilor facultatilor de drept. Iar în încheiere, judecătorul CSM se întreabă retoric dacă nu cumva președintele CSM, Schimdt Hăineală, dorește să propună și la CEDO (foști) procurori?

Judecatorul CSM, Adrian Toni Neacsu, afirmă într-o postare pe Facebook că standardele europene prevăd ca judecătorii să fie aleși de Adunarea Parlamentară în numele fiecarei Inalte Curți contractante: “Presedintele CSM a sesizat Curtea Constitutionala cu existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice, adica intre Executiv si CSM. In principiu nu cred ca este un gest hazardat, insa pe de alta parte as preciza ca potrivit chiar textului Conventiei EDO prerogativa propunerii judecatorilor nationali apartine Statului membru. Mai exact, statul face 3 propuneri iar Adunarea parlamentara a CE alege o persoana care va fi judecator. Persoanele propuse pot fi magistrati sau nu, ori doar juristi cu experienta, ori profesori universitari, cum s-a intamplat pana acum. Ori, CSM critica tocmai modificarea acelor reguli care prevedeau ca desemnarea judecatorilor se face de catre Guvern doar (subliniez) la propunerea CSM. Potrivit art 22 alin 1 din CEDO, “Judecătorii sunt aleşi de Adunarea Parlamentară în numele fiecărei Înalte Părţi contractante, cu majoritatea voturilor exprimate, de pe o listă de trei candidaţi prezentaţi de Înalta Parte contractantă." Acestea sunt standardele europene, ceea ce nu exclude de plano posibilitatea imbunatatirii lor, in sensul garantarii profesionalismului in procesul de selectie. CSM-ul, potrivit Constitutiei, nu are insa nici un fel de atributii in ce priveste judecatorii CEDO, iar din punctul meu de vedere selectia ar putea fi facuta chiar mai bine de Academia Romana de pilda, sau de un consiliu al reprezentantilor facultatilor de drept”.

Ulterior acestei postări, Neacșu a venit cu o completare: "Consiliul Superior al Magistraturii nu este comisie de examen iar membrii lui nu sunt acolo datorită în primul rând excelenței profesionale sau academice, ci doar obținerii unui vot din partea magistraților. Oare doamna Schimdt Hăineală dorește să propună și la CEDO (foști) procurori?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel