Data publicării:

”Ne judecăm ieftin în România!”. În alte state, apelează la mediatori. Cătălin Predoiu: Noi mergem direct la tribunal. În Germania, întâi chemi contabilul

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a dat citire unui raport realizat la nivel european cu privire la justiţie. Conform acestuia, România are printre cele mai mici costuri pentru procedurile judiciare, dar are şi o mare problemă. 

"Avem Justice Scoreboard, raport redactat la nivelul Comisiei Europene. Nu pun de la mine. Iată ce spune aici legat de eficienţă. Scorul justiţiei în UE pe 2020. Ce spune de România. Volumul de cauze în materie civilă comercială la 100 de locuitori în primă instanţă rămâne foarte ridicat, România rămânând pe primul loc. Dar mai departe spune aşa: În 2020, durata procedurilor judiciare în cauzele civile şi comerciale în toate fazele procesuale, fond, apel, recurs, este în media europeană, România situându-se pe locul 8 între statele membre. 

Mie asta îmi spune aşa: avem număr mare de cauze şi o performanţă care ne ţine, totuşi, în media europeană. Vorbim de durată aici. Durata e în media europeană. Magistratul munceşte, totuşi. Aşa scrie, că e în media europeană. 

Rata de soluţionare a cazurilor civile, comerciale şi administrative în prima instanţă este în media europeană. Rata de soluţionare a cazurilor administrative a înregistrat o scădere semnificativă faţă de 2019. 

Acces la justiţie. Costurile procedurii judiciare în materie comercială sunt scăzute, România fiind pe locul 5 în statele membre, în ordine crescătoare. Ne judecăm ieftin în România", a precizat Cătălin Predoiu. 

"Şi e bine? Că oricine poate să dea în judecată pe oricine!", a intervenit Bogdan Chirieac. 

"Vedeţi reversul medaliei? E greu în Anglia să îţi pui problema asta. În Germania, spre exemplu, vrei să te duci la justiţie, dar mai întâi chemi contabilul, faci situaţia financiară şi vezi dacă poţi susţine un proces pe 2-3 ani de zile. Avocaţi, experţi, taxe, etc", a mai spus Cătălin Predoiu. 

România, la coadă la capitolul "metode alternative de soluţionare". Predoiu: Avem o cultură a litigiilor

"Promovarea metodelor alternative de soluţionare a litigililor este printre cele mai slabe din UE, România fiind în ultimele 5 state membre. Aici e o problemă. Ce înseamnă metode alternative? Noi avem un diferend. Ce se întâmplă în România? Ne certăm cât ne certăm, ne chemăm avocaţii şi mergem la tribunal. În alte state, dacă vedem că nu ne înţelegem, chemăm profesionişti, care se cheamă mediatori. Ei au tehnică, să ne facă să vedem căile prin care ne putem înţelege din punct de vedere juridic. Vin mediatori, vin avocaţi care, la rândul lor, au această educaţie profesională de a stimula părţile să se înţeleagă înainte de a ajunge la tribunal. Au arbitraj, la care apelează şi persoanele fizice, nu doar companiile. 

Avem şi noi, şi mediatori, şi arbitraj, dar nu apelăm la ei. Nu avem cultura necesară. Avem o cultură a litigiilor, noi mergem direct la tribunal. Deşi în România există proverbul 'mai bine o învoială strâmbă, decât o judecată dreaptă'.", a concluzionat Cătălin Predoiu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel