Data publicării:

„Ne-am întors în era Războiului Rece”, spune vice-ministrul de Externe al Rusiei

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
După răspunsul Occidentului la invazia nelegitimă a Rusiei asupra Ucrainei, oficiali ai țării invadatoare admit că Vestul este într-un „Război Rece” cu vechiul adversar al acestuia.

Scara exercițiilor Steadfast Defender 2024 ale NATO marchează un "retur ireversibil" al alianței la tehnicile Războiului Rece, a declarat vice-ministrul de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, agenției de știri de stat RIA, în discursul publicat duminică.

Joi, NATO a anunțat că lansează cel mai mare exercițiu de la Războiul Rece, implicând aproximativ 90.000 de militari, simulând modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările de la granița cu Rusia și de pe flancul estic al alianței în cazul izbucnirii unui conflict cu un adversar "aproape egal".

"Aceste exerciții reprezintă un alt element al războiului hibrid declanșat de Vest împotriva Rusiei", a declarat Grushko pentru RIA. "Un exercițiu de o asemenea amploare ... marchează întoarcerea finală și ireversibilă a NATO la schemele Războiului Rece, când procesul de planificare militară, resursele și infrastructura erau pregătite pentru confruntare cu Rusia."

NATO nu a menționat Rusia în mod direct în anunțul său. Cu toate acestea, documentul strategic de top al SUA identifică Rusia ca fiind cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.

În februarie 2022, Rusia a lansat o invazie la scară completă asupra Ucrainei, ceea ce Kyiv și aliații săi occidentali au afirmat că a fost o captare teritorială imperialistă neprovocată. Moscova și principalul său diplomat, ministrul de Externe Serghei Lavrov, au acuzat adesea "vestul colectiv" că duce un "război hibrid" împotriva Rusiei prin sprijinirea Ucrainei prin ajutor financiar și militar.

Cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii

„Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică printr-o mișcare transatlantică a forțelor din America de Nord”, a declarat generalul american reporterilor la Bruxelles, după o întâlnire de două zile a șefilor naționali ai apărării.

Trupele vor veni de la aliații NATO și din Suedia, potrivit Cavoli.

O înaltă oficialitate a NATO le-a cerut miercuri actorilor publici şi privaţi din Occident să-şi schimbe mentalitatea şi să se concentreze pe randament, pentru a face faţă unei perioade în care orice se poate întâmpla în orice moment, notează Reuters.

Avem nevoie de o transformare a NATO, a declarat şeful Comitetului Militar al organizaţiei, amiralul olandez Rob Bauer, în cadrul unei reuniuni cu şefii de Stat major din ţările aliate, desfăşurată la Bruxelles.

În trecut, actorii publici şi privaţi au trăit într-o perioadă când totul era abundent, previzibil, controlabil şi axat pe eficacitate, a subliniat el.

În prezent, aceşti actori trebuie să-şi schimbe modul de gândire către o epocă în care orice se poate întâmpla în orice moment, o epocă în care trebuie să aşteptăm neprevăzutul, o epocă în care trebuie să ne concentrăm pe randament pentru a fi deplin eficienţi, a explicat Bauer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel