Navă posibil vikingă, descoperită într-un sit funerar din Norvegia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Cercetătorii norvegieni au descoperit rămăşiţele unei nave, posibil vikinge, într-un sit funerar din vestul Norvegiei, informează vineri DPA. 

"Nava este importantă pentru istoria noastră comună", a declarat vineri Ola Elvestuen, ministrul climei şi mediului, adăugând că pe moment experţii analizează care este cea mai bună variantă de conservare a acesteia. Specialiştii au recurs la radar după ce rămăşiţele unei nave au fost detectate pe insula Edoy din vestul Norvegiei.

Locaţia se află în apropierea unei rute istorice pe mare, de-a lungul coastei, spre oraşul Trondheim. Regiunea are un bogat patrimoniu arheologic. Kulisteinen, o piatră runică, cu o vechime de peste 900 de ani, având o inscripţie care prezintă cea mai veche menţionare cunoscută a Norvegiei, a fost descoperită pe o insulă din apropiere. Resturile navei, cu o chilă de 13 metri, au fost detectate în ceea pare să fi fost o movilă funerară. Nava avea probabil o lungime cu câţiva metri mai mare, însă aratul i-ar fi putut deteriora pupa şi prova, au explicat cercetătorii, scrie Agerpres. 

Descoperirea a fost raportată de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare a Patrimoniului Cultural din Norvegia (NIKU). 'Este prea devreme să spunem ceva sigur despre vechimea navei, dar probabil e din perioada merovingiană sau vikingă, care ceea ce înseamnă că are peste 1.000 de ani', a precizat Knut Paasche de la Departamentul de arheologie digitală al NIKU, expert în navele vikinge. Epoca merovingiană se întinde între anii 570-800 d.Hr., iar cea vikingă între 800-1050 d.Hr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel