Năut rezistent la secetă, prima reacție la șocul încălzirii globale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Plantele rezistente la secetă pot preveni criza alimentară cauzată de încălzirea globală
Plantele rezistente la secetă pot preveni criza alimentară cauzată de încălzirea globală
Schimbarea climei, din cauza încălzirii globale, va determina o criză alimentară și, consecutiv, probleme geopolitice greu de gestionat. 

Europenii nu conștientizează pericolul, estompat de supraproducția industrială și agricolă, raportată la o populație în scădere. Țările din Asia sunt primele care resimt efectele dezechilibrului climatic. India, în special, țară cu peste 1 miliard de locuitori, este tot mai afectată de creșterea temperaturilor și a perioadelor de secetă.

În calitate de cel mai mare consumator de năut din lume, India se confruntă cu o creștere a decalajului de producție, seceta și încăzirea globală reducând recolta cu 70% în ultimii ani. Năutul, care este o recoltă de sezon rece, este probabil să sufere o reducere suplimentară a productivității din cauza temperaturilor în creștere. Obținerea unei plante rezistente la secetă, prin biotehnologie, ar putea duce India aproape de atingerea auto-suficienței.

Proiect imens de cercetare genomică

Oamenii de știință din 21 de institute de cercetare din întreaga lume au încheiat cu succes un proiect imens, care a presupus secvențierea genomului a 429 de linii de năut, provenind  din 45 de țări diferite. Scopul acestui uriaș efort a fost acela de a identifica genele de toleranță la secetă și căldură.

Eforturile au dezvăluit perspective fundamentale referitoare la diversitatea genetică, domesticirea și trăsăturile agronomice ale năutului. De asemenea, studiul a stabilit originea năutului și răspândirea sa în Asia și Africa.

Echipa, coordonată de International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), în strânsă colaborare cu BGI-Shenzhen, China, a implicat 39 de oameni de știință din cele mai importante institute de cercetare din lume. Acesta este cel mai complex studiu efectuat vreodată asupra genomului năutului. Rezultatele ar putea consta în  dezvoltarea unor soiuri cu randamente mai mari, rezistente la boli și dăunători și capabile să reziste mai mult la rigorile vremii. Rezultatele eforturilor de trei ani au fost publicate în Nature Genetics on-line.

          

"Aceasta este o contribuție semnificativă la cercetarea agricolă globală și aceste soluții științifice unice vor ajuta la atenuarea problemelor cu care se confruntă lumea chiar acum. Știința este cheia eforturilor continue în cadrul ICAR și ICRISAT și, de asemenea, calea de urmat pentru agricultură în țară ", a declarat Dr. Trilochan Mohapatra, Secretar al Departamentului de Cercetare și Educație Agricolă și Director General al Consiliului Indian al Cercetării Agricole (ICAR). Articolul original este disponibil pe https://www.icrisat.org/global-team-cracks-genetic-code-to-develop-high-yielding-climate-resilient-chickpea/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel