Iohannis pledează pentru întărirea apărării aeriene a Ucrainei. Scrisoarea semnată la summitul NATO
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Klaus Iohannis, semnatar alături de alţi 5 lideri al unei declaraţii comune privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o declarație comună privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei, alături de omologii săi american Joe Biden, ucrainean Volodimir Zelenski și premierii olandez Dick Schoof, italian Giorgia Meloni și german Olaf Scholz, conform unui comunicat emis marți seară de Casa Albă.

Președintele Joe Biden a anunțat în discursul său, susținut cu prilejul ceremoniei care a marcat împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO, că SUA și aliații lor vor trimite noi sisteme Patriot Ucrainei, exprimându-și convingerea că aceasta va câștiga războiul cu Rusia.

"Suntem angajați să furnizăm Ucrainei capabilități suplimentare de apărare aeriană în contextul în care se apără împotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice," se menționează în declarația comună.

Liderii celor cinci state donatoare au anunțat că vor furniza Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania și România, componente Patriot donate de Olanda și un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia.

Aceștia și-au exprimat încrederea că "aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor ucrainene, civililor și soldaților" și au precizat că lucrează îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca aceste sisteme să fie utilizate rapid. De asemenea, au subliniat că "lucrăm la un nou anunț în acest an privind sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană pentru Ucraina."

În plus, în lunile următoare, SUA și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard, extinzând astfel acoperirea apărării aeriene ucrainene.

Declarația comună menționează că "mai mulți aliați, între care Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit, vor continua să joace un rol important în furnizarea acestor sisteme" și că "mulți alți susținători ai Ucrainei vor asista în asigurarea interceptorilor."

SUA vor regândi livrările planificate de interceptori critici pentru apărarea aeriană în coordonare cu partenerii, astfel încât aceștia să fie trimiși Ucrainei, furnizându-i sute de interceptori suplimentari în cursul anului următor.

Semnatarii își afirmă recunoștința pentru coaliția de peste 50 de țări care continuă să furnizeze asistență de securitate pentru Ucraina, precum și Inițiativei "Immediate Action on Air Defense," pentru care partenerii au angajat un sprijin de un miliard de dolari, și coaliției conduse de Germania și Franța pentru asigurarea unor capabilități de apărare aeriană integrate.

"De asemenea, salutăm activitatea NATO pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectură de apărare aeriană și antirachetă integrată interoperabilă. Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și de neclintit," se menționează în declarația comună, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel