Data actualizării:
Data publicării:

NATO a interceptat un IL-20M rusesc în spațiul aerian baltic. Germania și Suedia în alertă

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Un avion de recunoaştere rusesc ce zbura sâmbătă deasupra regiunii Mării Baltice a determinat ridicarea de la sol a mai multor avioane de vânătoare din ţări NATO.

Avioane din nordul Germaniei, Suedia şi din misiunea NATO de poliţie aeriană în Marea Baltică au decolat pentru a securiza spaţiul aerian al Alianţei şi a escorta avionul de recunoaştere maritimă rusesc IL-20M în afara zonei, au anunţat forţele aeriene germane pe platforma X.

Avionul zbura fără a avea un plan de zbor şi contact cu controlul de trafic aerian, au adăugat forţele aeriene germane.

Rusia foloseşte spaţiul aerian internaţional pentru zboruri militare în concordanţă cu legea aviaţiei aplicabilă.

Totuşi, forţele aeriene germane au declarat că avioanele militare ruseşti zboară aproape întotdeauna fără a avea un semnal de identificare de la transponderele lor, ceea ce le face invizibile pentru controlul civil al traficului aerian, potrivit Agerpres.

Ce este un IL-20M 

IL-20M este o versiune modernizată a avionului sovietic de recunoaștere și război electronic IL-20, care a fost dezvoltat de Biroul de Proiectare Ilyushin. IL-20M este utilizat în principal pentru misiuni de recunoaștere electronică, interceptare de comunicații, și culegere de informații de semnal (SIGINT).

Avionul este echipat cu o serie de senzori avansați, inclusiv radare laterale, sisteme de interceptare a comunicațiilor și echipamente de război electronic. Aceste echipamente permit IL-20M să monitorizeze și să intercepteze comunicațiile inamicului, să colecteze informații și să detecteze activitatea electronică.

Il-20M este construit pe baza structurii avionului de transport IL-18, dar este modificat pentru a include echipamente specifice misiunilor de recunoaștere și război electronic. Avionul joacă un rol crucial în culegerea de informații și sprijinul misiunilor militare ale Rusiei, fiind capabil să opereze în zone de conflict sau în apropierea granițelor pentru a colecta date critice.

Un incident faimos implicând un IL-20M a avut loc în 2018, când un astfel de avion a fost doborât accidental de apărarea aeriană siriană, în timp ce opera în apropierea coastei Siriei, ceea ce a dus la moartea întregului echipaj. Acest incident a subliniat riscurile asociate cu operațiunile de recunoaștere în zone de conflict.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel