Data publicării:

NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauți pe Marte în timp record

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauți pe Marte în timp record / Foto: Pixabay, de WikiImages
NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauți pe Marte în timp record / Foto: Pixabay, de WikiImages

NASA a devăzluit că va testa rachete nucleare.

NASA a dezvăluit că intenționează să testeze rachete cu propulsie nucleară care ar duce astronauții pe Marte într-un timp record, scrie The Guardian. NASA a încheiat un parteneriat cu Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (Darpa) a guvernului SUA pentru a testa un motor de rachetă termică nucleară în spațiu.

Proiectul este destinat să dezvolte un sistem de propulsie pentru călătoriile în spațiu, mult diferit de sistemele chimice care predomină în domeniu.

"Folosirea unei rachete termice nucleare permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscul pentru astronauți. Reducerea timpului de tranzit este o componentă cheie pentru misiunile umane pe Marte, deoarece călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste", a spus NASA într-un comunicat de presă.

Cât timp va dura călătoria spre Marte



Un beneficiu suplimentar ar fi capacitatea de încărcare a mai multor instrumente și sisteme de comunicații, potrivit agenției. NASA, care și-a testat cu succes nava spațială Artemis anul trecut, ca o trambulină înapoi pe Lună și pe Marte, speră să ducă oameni pe planeta roșie până în 2030, ca parte a programului său numit "Moon to Mars".

Folosind tehnologia actuală, spune NASA, călătoria de 300 de metri de mile către Marte ar dura aproximativ șapte luni. Inginerii nu știu încă cât timp ar putea economisi folosind tehnologia nucleară.

Detalii despre noua tehnologie

Bill Nelson, administratorul NASA, a spus că noua tehnologie va permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiul adânc cu o viteză record.

"Cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauții ar putea călători în și din spațiul adânc mai repede decât oricând - o capacitate majoră de a se pregăti pentru misiunile echipate pe Marte", a spus Nelson.

Sistemele de propulsie electrică nucleară folosesc propulsori mult mai eficienți decât rachetele chimice, dar oferă o cantitate mică de forță, spune agenția.

Un reactor generează energie electrică care încarcă pozitiv gaz propulsor precum xenonul sau criptonul, împingând ionii afară printr-un propulsor. Într-o declarație, directorul Darpa, Dr. Stefanie Tompkins, a declarat că acordul este o extindere a colaborării existente între agenții.

Colaborarea dintre NASA și Darpa



"Darpa și NASA au o lungă istorie de colaborare fructuoasă în dezvoltarea tehnologiilor pentru obiectivele noastre respective, de la racheta Saturn V, care a dus oamenii pe Lună pentru prima dată până la întreținerea robotică și realimentarea sateliților", a spus ea.

"Domeniul spațial este esențial pentru comerțul modern, descoperirea științifică și securitatea națională. Capacitatea de a realiza progrese rapide în tehnologia spațială... va fi esențială pentru transportul mai eficient și mai rapid de material pe Lună și, în cele din urmă, de oameni pe Marte", a mai precizat aceasta.

Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată, după mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024. Misiunea ulterioară, Artemis 3, care ar putea avea loc anul următor, va duce astronauți, inclusiv prima femeie, pe suprafața Lunii, pentru prima dată din 1972.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel