Colesterolul, perceput ca un inamic al sănătății, dar esențial pentru organism. Bilic: De ce ne e frică de el?

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre colesterol.
Medicul nutriționist a subliniat importanța colesterolului în organism, explicând că, deși are o reputație proastă, acesta este esențial pentru viață și are roluri vitale, cum ar fi în structura sărurilor biliare, hormonilor, creierului și vitaminei D. De asemenea, a explicat că cea mai mare parte a colesterolului din sânge este produs intern, în ficat, și că factori precum consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au un impact mai mare asupra nivelului de colesterol decât alimentația.
„De ce ne e frică de colesterol?
Paște fără ouă nu se poate. Și când spunem ouă, spunem colesterol! De ce ne sperie așa de mult acest cuvânt? Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D.
Colesterol există doar în produsele de origine animală: ouă, carne, mezeluri, brânzeturi, unt. Dar merită știut că alimentația furnizează doar 10% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte este produs intern, în ficat. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra colesterolului, mai important decât consumul de grăsimi animale", a scris medicul nutriționist.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @corazzaphotos
Factorii alimentari care au un impact pozitiv asupra colesterolului
Mihaela Bilic a vorbit despre factorii alimentari care au un impact pozitiv asupra colesterolului din sânge. Ea a subliniat importanța acizilor grași omega-3 din pește, fibrelor din cereale integrale, fructe și legume, vitaminelor antioxidante, calciului din lactate, fitoestrogenilor din soia și sterolilor vegetali, care contribuie la scăderea nivelului de colesterol și protejează sănătatea cardiovasculară.
„Care sunt factorii alimentari cu impact pozitiv asupra colesterolului din sânge?
- acizii grași esențiali omega 3 din pește; consumat de minim 2 ori pe săptămână, peștele gras fluidizează sângele, scade inflamația, colesterolul total și fracția LDL
- dieta bogată în fibre, adică în cereale integrale fructe și legume; fibrele nu au rol nutritiv, însă accelerează tranzitul și limitează absorția colesterolului din intestin. 5-10 grame de fibre în plus pe zi scad cu 5% nivelul LDL colesterol
- vitaminele antioxidante A C și E din legume fructe și semințe oferă protecție împotriva aterosclerozei; vitamina E din avocado și uleiuri este cel mai eficient antioxidant pentru LDL colesterol, blochează aderarea lui la pereții vaselor de sînge
- calciul din produsele lactate are un efect pozitiv asupra profilului lipidic sangvin; un aport de calciu mai mare de 1gram/zi, adică 3 porții de lactate, scade tensiunea arterială și nivelul de LDL colesterol
- FITOestrogenii din soia au efect similar cu hormonii estrogeni feminini și oferă protecție cardiovasculară prin scăderea nivelului de LDL colesterol; nu e de mirare că dislipidemiile afectează cu predilecție bărbații și femeile la menopauză
- sterolii vegetali prezenți în porumb și în produsele pe bază de soia blochează absorția colesterolului din intestin și reușesc să scadă cu 5-10% nivelul colesterolului din sînge", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News