Data publicării:

De ce ar decide americanii să retragă trupele din România. Chirieac: Nu are legătură cu anularea alegerilor

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @antoniogravante
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @antoniogravante

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în studioul România TV unde a explicat ce ar însemna retragerea soldaților americani de pe teritoriul României. 

NBC News a raportat recent că Pentagonul analizează un plan prin care ar putea retrage 10.000 de militari americani din Europa de Est, în special din România și Polonia. Această decizie ar însemna o reducere semnificativă a prezenței militare americane pe flancul estic, care a crescut la 18.000 de soldați în timpul administrației conduse de Joe Biden. Retragerea a mai mult de jumătate din aceste trupe ar putea avea implicații majore atât pentru securitatea regională, cât și pentru relațiile dintre Statele Unite și țările din această zonă.

Întrebat ce înseamnă această știre și cine ne mai apără în cazul în care americanii iau această decizie, analistul politic Bogdan Chirieac a spus că retragerea totală a trupelor americane din România ar reprezenta o „catastrofă”, semnalând că România ar fi practic abandonată de Statele Unite.

În momentul ăsta, dacă se retrag toți militarii americani din România, să știți că e o catastrofă fiindcă semnalul este foarte puternic că România este abandonată de Statele Unite. Dacă se retrag doar o parte din militari - înțeleg că avem vreo 5000 de militari americani - dacă se retrag 2000 și mai rămân 3000, e ceva, în sensul că nu e atât de grav.

Chestiunea asta, în opinia mea, nu are legătură cu anularea alegerilor, ci are legătură cu faptul că Biden a mutat militari aici și Trump vrea să-i ia înapoi. România și Polonia au 18.000 de militari. Polonia a negociat deja cu Statele Unite și a obținut promisiunea să nu se ia niciun militar american înapoi acasă din Polonia”, a spus Bogdan Chirieac. 

Cu toate acestea, potrivit NBC News, Pentagonul ia în considerare retragerea a 10.000 de militari americani. În cazul acesta, potrivit analistului politic, este posibil ca mai mulți soldați americani să fie retrași din România. 

„Atunci, probabil că vor lua mai mulți din România. Este o știre pe surse și e dată de 6 oficiali de la Pentagon care au ținut să-și păstreze anonimatul. Deci, așa se dau știrile”, a spus Bogdan Chirieac la România TV.

Cu privire la informațiile apărute recent în spațiul public privind o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia, Ministerul Apărării Naționale precizează că, până la acest moment, România nu a primit nicio informare oficială în acest sens din partea Statelor Unite. Ca atare, MApN nu poate formula o poziție oficială ca răspuns la informații bazate pe surse de presă.

„Precizăm că relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii sunt fundamentate pe un parteneriat strategic solid, bazat pe valori comune, încredere reciprocă și o colaborare consolidată de peste două decenii în domenii-cheie, în special în ceea ce privește securitatea regională și euroatlantică.

Toate acordurile bilaterale semnate în acest cadru – inclusiv cele care reglementează prezența militară a SUA în România – sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional.

Parteneriatul nostru cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura militară aliată se ia în spiritul cooperării și al atașamentului față de valorile promovate de Tratatul de la Washington.

Facilități strategice găzduite în bazele militare de pe teritoriul României, precum forțele americane staționate în sistem rotațional în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu sau sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în Baza 99 Deveselu, care este integrat în sistemul antirachetă al NATO, reprezintă dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată.

Modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o investiție a Guvernului României de peste 2,5 miliarde de euro, va transforma această locație într-un hub strategic pentru NATO în regiune, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați.Investiția României este structurată pe 20 de ani, cu aplicare în patru etape.

Exercițiile militare comune, precum “Sea Shield 25”, aflat în desfășurare în Marea Neagră și pe teritoriul României, exercițiu la care participă și SUA cu echipamente de supraveghere aeriană și ofițeri de stat major, reprezintă un exemplu al cooperării extinse a României cu aliații. De altfel, în acest an sunt planificate mai multe exerciții pe teritoriul României la care participă militari americani, cel mai important fiind SABER GUARDIAN 25 - planificat de USEUCOM.

Prezența forțelor americane pe teritoriul României, susținută de investițiile semnificative în infrastructura de apărare, întărește securitatea regională și descurajează amenințările externe.

 În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.

La data de 26 martie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, militarii Brigăzii a 2-a a Armatei SUA, Divizia 101 Aeropurtată „Task Force Strike” i-au înlocuit pe cei din Brigada 3, Divizia 10 Munte „Task Force Patriot”. Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește, la acest moment, peste 1.400 de militari din SUA.

În același timp, planurile regionale de apărare sunt implementate conform planificării NATO, iar România, în calitate de națiune-gazdă, continuă să implementeze obligațiile asumate.

România a fost una dintre primele țări aliate care și-au ridicat bugetul pentru apărare peste nivelul de 2% din PIB, depășind constant și angajamentul de a investi minimum 20% din alocări pentru înzestrarea cu tehnologie modernă,  ceea ce demonstrează poziția noastră fermă de a ne asuma responsabilități de securitate din ce în ce mai importante.

Ministerul Apărării Naționale va continua susținerea importanței relației transatlantice și a parteneriatului strategic cu Statele Unite și va rămâne dedicat întăririi cooperării în domeniul apărării și securității, în care cele două părți au înregistrat succese care au contribuit în mod direct la consolidarea apărării colective și la promovarea valorilor democratice în regiune”, a transmis MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel