NASA: Craterul Jazero de pe Marte ne dă speranţe. Perseverance explorează posibile condiţii de viaţă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: nasa.gov
Foto: nasa.gov
De la aterizarea sa, în luna februarie a anului trecut, rover-ul NASA Perseverance pare să fi avut multă treabă explorând craterul Jazero, ceea ce a dat speranțe oamenilor de știință.

Treaba robotului este să caute semne ale vieții microbiene antice. Mașinile de pe Marte adună mostre de rocă și sol marțian care ar putea ajuta la găsirea unui răspuns cu privire la o posibilă existență a vieții pe Marte, în trecut sau chiar prezent. Mostrele colectate de Perseverance s-ar putea întoarce pe Pământ, pentru a fi analizate. Potrivit datelor NASA, misiunea lui Perseverance este în plină desfășurare acum, iar o colecție de mostre, sigilate în tuburi, urmează să își găsească, în cele din urmă, drumul spre Pământ prin programul Mars Sample Return. Este, în mod evident, destul de greu să dovedești că pe Marte a existat viață odinioară. Totuși, poate că rover-ul deja a găsit dovezile necesare. „Perseverance și, de altfel, orice rover nu ar fi în măsură să ofere date definitive relevante pentru a se certifica existența anterioară a vieții pe Planeta Roșie”, a spus John Mustard, profesor de Științe Pământului, Mediului și Planetelor, de la Universitatea Brown din Providence, Rhode Island.

Mai e mult până "departe"

„Dincolo de detectarea formelor de viață complexe într-o fosilă, nu există nicio dovadă că roverul ar putea colecta ceva important”, a mai spus Mustard. „Morfologia geologică și chimia creează prea des forme și semnale chimice care au fost confundate cu viața, pe Pământ, darămite pe Marte!” „Avem nevoie de mostre pentru a găsi semne de viață, deoarece viața pe care ne putem aștepta în mod rezonabil să o găsim ar putea fi formată din organisme microscopice unicelulare care au trăit cu miliarde de ani în urmă. Urmele lor, fie că sunt organice sau texturale, vor fi greu de deslușit cu instrumentele și capacitățile disponibile pe Perseverance”, s-a mai spus, de asemenea. Oamenii de știință nu se așteaptă ca probele de suprafață pe care Perseverance le colectează să dovedească existența unor microbi vii sau recent morți, având în vedere condițiile total inospitaliere de pe Marte.

La sfârşitul lunii iulie, roverul Nasa Perseverance a dat peste un „ghem de fire încâlcite”, lăsând experții nedumeriți."Există o mulțime de incertitudini", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al NASA.

Cea mai plauzibilă explicație este, de fapt, destul de apropiată de realitate: potrivit unor ipoteze, ar putea fi vorba de bucăți din frânghia care leagă roverul de parașuta folosită pentru a frâna coborârea acestuia în timpul aterizării. Sau la frânghia folosită pentru a coborî roverul în ultimii metri (o etapă numită "skycrane"). În iunie, o altă fotografie a arătat ceea ce la prima vedere părea a fi o bucată de folie de aluminiu, prinsă între două pietre roșii. Era de fapt o bucată de izolație termică de la etapa de coborâre (folosită pentru macara). "Putem presupune că această mică bucată de resturi a fost mișcată de vânt după aterizare", a comentat purtătorul de cuvânt al NASA. Și probabil că acestea sunt încă în mișcare: la câteva zile după fotografia firelor, roverul a trecut din nou prin același loc, dar acestea dispăruseră.

Perseverance are un design similar cu predecesorul rover, Curiosity, de la care a fost modernizat moderat; este dotat cu șapte instrumente principale, 19 camere și două microfoane. Roverul transportă, de asemenea, mini-elicopterul Ingenuity, un aparat de zbor experimental care a făcut primul zbor cu motor pe o altă planetă la 19 aprilie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel