NASA a publicat imagini inedite cu planeta Jupiter - Foto
Imagini inedite cu planeta Jupiter au fost publicate de NASA.
Cu furtuni uriașe, vânturi puternice, aurore și condiții extreme de temperatură și presiune, Jupiter are multe de arătat. Acum, telescopul spațial James Webb de la NASA a surprins noi imagini ale planetei. Observațiile telescopului pe Jupiter le vor oferi oamenilor de știință și mai multe indicii despre viața interioară a acestei planete, scrie NASA.
"Nu ne așteptam să fie atât de bun, să fim sinceri", a spus astronomul planetar Imke de Pater, profesor emerit la Universitatea din California, Berkeley.
Pater a condus observațiile de pe Jupiter împreună cu Thierry Fouchet, profesor la Observatorul din Paris, ca parte a unei colaborări internaționale pentru programul Early Release Science al Webb. Webb în sine este o misiune internațională condusă de NASA cu partenerii săi ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană).
"Este cu adevărat remarcabil că putem vedea detalii despre Jupiter împreună cu inelele sale, sateliții minusculi și chiar galaxiile într-o singură imagine", a spus ea.
There have also been some new #JWST images of #Jupiter.
These are beautiful and I think I’m in love ????
Link to NASA article, plus pictures, below:https://t.co/btu95TSmyt pic.twitter.com/qElnG67PEL— Sara ???????????? (@AspiringSciMom) August 23, 2022
Cum au fost obținute imaginile
Cele două imagini provin de la camera cu infraroșu a observatorului, care are trei filtre specializate în infraroșu ce prezintă detalii despre planetă. Deoarece lumina infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, aceasta a fost mapată pe spectrul vizibil. În general, cele mai lungi lungimi de undă apar mai roșii, iar cele mai scurte lungimi de undă sunt afișate mai albastre. Oamenii de știință au colaborat cu omul de știință Judy Schmidt pentru a traduce datele Webb în imagini.
În imaginea de sine stătătoare a lui Jupiter, creată dintr-un compus din mai multe imagini obținute de telescopul Webb, aurorele se extind la altitudini mari deasupra, atât a polului nordic, cât și a celui sudic al lui Jupiter. Aurorele strălucesc într-un filtru care este mapat la culori mai roșii, care, de asemenea, evidențiază lumina reflectată de norii inferiori și ceața superioară. Un filtru diferit, cartografiat cu galbeni și verzi, arată ceață care se învârte în jurul polilor nordic și sudic. Un al treilea filtru, mapat cu albastru, prezintă lumina care este reflectată dintr-un nor principal mai adânc.
Marea Pată Roșie
Marea Pată Roșie, o furtună faimoasă atât de mare încât ar putea înghiți Pământul, apare albă în aceste priveliști, la fel ca și alți nori, deoarece reflectă multă lumină solară.
"Luminozitatea de aici indică altitudine mare – așa că Marea Pată Roșie are ceață de mare altitudine, la fel ca regiunea ecuatorială", a spus Heidi Hammel, om de știință pentru observațiile sistemului solar și vicepreședinte pentru știință la AURA.
"Numerele de "pete" și "dungi" albe strălucitoare sunt probabil vârfuri de nori la altitudine foarte mare ale furtunilor convective condensate", a spus acesta.
În schimb, panglicile întunecate la nord de regiunea ecuatorială au o acoperire mică de nori. Într-un câmp larg, Webb vede Jupiter cu inelele sale sunt înguste, care sunt de un milion de ori mai înguste decât planeta, și două luni mici numite Amalthea și Adrastea. Petele neclare din fundalul inferior sunt probabil galaxii care completează această priveliște superbă.
WATCH: NASA released new images of Jupiter captured by the James Webb Space Telescope. The images come from the observatory’s near-infrared camera pic.twitter.com/yCUPM3JJMQ
— Reuters Asia (@ReutersAsia) August 23, 2022
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News