Data publicării:
Nancy Pelosi vizitează Coreea de Sud. Președintele sud-coreean a plecat în vacanță
Președintele Yoon nu s-a întâlnit cu președintele Camerei SUA, printr-o mișcare prin care criticii spun că își propune să evite antagonizarea Chinei pe măsură ce tensiunile din strâmtoarea Taiwan se înăbușă.
Potrivit The Guardian, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, a fost acuzat că a încercat să liniștească China evitând-o pe Nancy Pelosi, la o zi după ce ea a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwan timp de un sfert de secol și a stârnit un răspuns furios din partea Beijingului.
Yoon, un conservator care a preluat funcția în mai, se pare că va vorbi cu Pelosi la telefon, dar nu se va întâlni cu ea personal în timpul vizitei sale la Seul de joi, a declarat presa sud-coreeană.
Se pare că Yoon ar fi plănuit o vacanță de vară cu mult înainte de decizia președintelui Camerei SUA de a vizita regiunea. Liderul sud-coreean se află la Seul.
Criticii l-au acuzat pe Yoon că a evitat-o pe Pelosi pentru a nu ”supăra” China , cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud
Radiodifuzorul sud-coreean TBS a citat un oficial prezidențial care neagă faptul că China a fost un factor în decizia lui Yoon de a nu se întâlni cu Pelosi, deoarece itinerariul său fusese finalizat înainte ca vizita ei să fie anunțată.
Kim Heung-kyu, director al Institutului de politică SUA-China de la Universitatea Ajou, a declarat pentru Korea Times: ”Pelosi este politicianul numărul trei din SUA, iar dacă asta ar fi fost în trecut, președintele sau ministrul de Externe ar fi încercat să poarte discuții cu ea, dar cred că de data aceasta Guvernul pare să fi decis să nu politizeze excesiv problema și antagonizează inutil China.”
De asemenea, Pelosi nu va avea nicio șansă să se întâlnească cu ministrul de Externe Park Jin, deoarece plecase miercuri mai devreme în Cambodgia pentru a participa la o întâlnire a miniștrilor de Externe.
Poziția Coreei de Sud față de vizita lui Pelosi la Taiwan
Coreea de Sud a cerut miercuri dialog pentru menținerea păcii și stabilității regionale, pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China au crescut în urma vizitei președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.
”Poziția Guvernului nostru este de a menține o comunicare strânsă cu părțile relevante... pe baza faptului că pacea și stabilitatea în regiune prin dialog și cooperare sunt importante”, a declarat reporterilor un oficial de la biroul prezidențial, potrivit TB News.
Pelosi s-a întâlnit cu președintele taiwanez, Tsai Ing-Wen, și este de așteptat să poarte discuții cu premierul japonez, Fumio Kishida, vineri, la Tokyo. Pelosi a declarat miercuri că vizita ei în Taiwan a arătat ”în mod clar” că SUA ”nu-și vor abandona” aliatul democratic.
La Seul, ea urma să se întâlnească cu omologul său sud-coreean, purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale Kim Jin-pyo și membri ai partidelor de guvernământ și ai principalelor partide de opoziție.
Rapoartele au spus că Pelosi și Kim vor emite o declarație comună și vor rezuma discuțiile lor despre Coreea de Nord și securitatea regională, dar nu vor răspunde la întrebări de la jurnaliști.
Pelosi plănuiește să viziteze și satul de armistițiu Panmunjom, situat de-a lungul graniței puternic armate dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord.
O posibilă întâlnire cu ministrul de Externe sud-coreean, Park Jin, a fost exclusă după ce acesta a plecat miercuri dimineața în Cambodgia pentru a participa la o întâlnire ASEAN.
La Tokyo, Pelosi și Kishida sunt de așteptat să își repete angajamentul față de cooperarea SUA- Japonia pentru a asigura o regiune „indo-pacific liberă și deschisă” pe fondul creșterii activității militare chineze în mările Chinei de Sud și de Est.
Citește și:
Vizita lui Pelosi în Taiwan, o modalitate prin care SUA și-au reafirmat statutul de „supraputere“. Hartmann, despre următoarea țintă
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a explicat care sunt motivele din spatele vizitei lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, în Taiwan și a vorbit despre reacțiile din regiune față de escala acesteia la Taipei:
„La un moment dat, Statele Unite ale Americii au trebuit să-și reafirme statutul de supraputere, având în vedere că din ce în ce mai multe țări, BRICS-ul, celebra linie China-Iran-Rusia-Turcia și alte state care aderă, aproximativ 40 de state din lume, încearcă să demonstreze că SUA nu mai sunt supraputere. Atunci, SUA au orchestrat această vizită a lui Pelosi pentru a arăta Chinei, care este principalul adversar economic și de lungă durată, că stăpânul lumii este la Washington... Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News