Data actualizării:
Data publicării:

Naguma, MIRACOL economic cu licitația pentru măști. Întrebări DC News cu răspunsuri paralele

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Naguma Medical Supply, parte a grupului InteRo, ne-a informat că a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru livrarea unui număr de 115 milioane de măști 3 PLY, oferind cel mai mic preț, respectiv 0,64 RON plus TVA pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate. Măștile achiziționate vor fi distribuite gratuit de către Minister unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate.   

Pentru această achiziție, Ministerul Sănătății a alocat inițial un buget de 193,2 milioane RON, respectiv 1,68 RON per mască. La licitație au participat 30 de companii, iar oferta Naguma Medical Supply SRL a primit cel mai mare punctaj. 

„Am oferit măști de calitate la un preț foarte bun, generând statului român economii de 120 milioane RON (echivalentul a aproximativ 25 milioane euro). În aceste condiții excepționale, timpul de reacție este esențial și, dincolo de calculele pragmatice de business și conflictele inerente într-o piață concurențială liberă, trebuie să avem cu toții în vedere prioritatea numărul 1 – sănătatea populației, care trebuie protejată”.   

DC News a adresat mai multe întrebări către Naguma Medical Supply privind licitația, chestiuni la care am primit un punct de vedere fără nicio legătură.

Iată întrebările noastre:

1. În cât timp vor fi livrate măștile? În câte zile? Cum vor fi aduse? Au fost transportate o parte până acum? Cu ce mijloc de transport au fost sau vor fi aduse? 

2. Este adevărat că Naguma a început să importe măști încă din aprilie? De unde știa că va câștiga licitația?

3. Cum poate Naguma să ofere cel mai mic preț de doar 0, 64 RON? Cum se poate să fie atât de ieftine din moment ce trebuie plătit și transportul lor, taxe valame etc. Până la urmă, care este prețul de producție pentru o mască? Prețul este atât de mic încât se ridică întrebarea dacă sunt de calitate, dacă au trei straturi etc. Care sunt garanțiile că măștile vor ajunge la acest preț fiind conforme din punct de vedere calitativ? Aceste măști reprezintă ”dispozitive de protecție non-medical”? Sau, așa cum prevedea Ministerul Sănătății, - ”măști faciale de uz medical”?

4. Va putea fi livrată cantitatea de măști promisă în timp util? 

5. Cum vor acoperi celelalte costuri (cum ar fi de transport, dacă prețul unei măști este atât de mic) în contextul în care Ministerul Sănătății alocase 1,68 RON per mască, iar Naguma a oferit un preț atât de mic?

La solicitarea DC News, am primit un răspuns care nu are nicio legătură cu întrebările: îl găsiți aici.

Compania s-a angajat că livrează marfa în șapte zile. Pare un termen nerealist. Ar trebui să vină în România câteva zeci de avioane pentru a aduce marfa. Costurile de transport sunt uriașe și consumă măcar jumătate din contract. Nu se știe cum le vor aduce într-o săptămână de la încheierea contractului ținând cont de efortul logistic. Este chiar un miracol economic ca dintr-un astfel de contract să asiguri și transport, și măști de calitate.

La începutul pandemiei, se spunea că trebuie să avem producție locală, să facem singuri măști, să nu mai depindem de alte țări. Și iată cum companiile statului s-au înscris la licitație, dar au pierdut în favoarea Naguma Medical Supply. Niciun producător român nu s-a calificat și luăm măști la prețuri mericuloase din China. Parcă suntem în prima zi de pandemie când se spunea că trebuie să avem propriile fabrici, să producem singuri. Întâmplător, România are fabrici de măști, dar așteptăm să ne dea China...

Cine controlează firma

Firma de la care România va cumpăra 115 milioane de măști este controlată în acte de un investitor imobiliar. Vorbim de canadianul Michael Danny Topolinski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel