Data actualizării:
Data publicării:

Nadăș, acte false. Procurorul general: Înscrisurile vor fi anulate

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: adevaruldespredaci.ro
Foto: adevaruldespredaci.ro

Expertize grafologice făcute la solicitarea DNA spun că retrocedarea întregului sat arădean Nadăș către familia Colțeu s-a făcut în baza unor documente purtând semnături false. Când expertizele determină un astfel de rezultat, înscrisurile falsificate sunt anulate, a declarat procurorul general al României, Tiberiu Nițu.

"Ori de câte ori suntem în prezența unor infracțiuni de fals, una dintre modalitățile de soluționare este anularea înscrisurilor falsificate și, pornind de aici, toate celelalte acte întocmite pe baza aceasta urmează același principiu al anulării lor", a declarat, miercuri, procurorului general al României, întrebat în legătură cu descoperirea privind actele false de la Nadăș.

Citește și Un sat întreg, retrocedat. Revoltă în Arad. Judecătoarea, arestată pentru șpagă 

Familia Colțeu a cerut un procent dintr-o societate care administra 4.700 de hectare din Nadăș, a primit 8.700 de hectare, adică tot extravilanul satului arădean.

Procurorii DNA au obţinut rezultatele unui raport de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la înscrisuri ce stau la baza restituirii de terenuri familiei Colţeu, care a obţinut în instanţă aproape tot extravilanul satului arădean Nadăş, documentele purtând semnături false.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, marţi, corespondentului Mediafax, că în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA s-a constatat că o serie de documente care stau la baza retrocedării terenurilor satului Nadăş, aproximativ 8.700 de hectare, sunt falsificate.

Citește și Sătenii din Nadăș, satul retrocedat, anunță prima victorie în instanță 

Potrivit surselor citate, familia Colţeu ar fi folosit la dobândirea proprietăţilor un codicil, care ar fi completat testamentul iniţial lăsat de Ecaterina Mairovitz, o vecină bătrână pe care o îngrijeau, şi în care se prevedea că în urma morţii sale vor dobândi o locuinţă.

Conform aceloraşi surse, semnătura pe actul adiţional la testament a fost falsificată, iar acesta prevedea că bătrâna lăsa moştenire toate proprietăţile deţinute şi drepturile viitoare, ea fiind în litigiu pentru retrocedarea unor proprietăţi confiscate de comunişti.

DNA începe urmărirea penală

La solicitarea Mediafax, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a confirmat, marţi, că în urma cercetărilor au fost descoperite semnături false pe documente.

"În cauză s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la o serie de înscrisuri ce stau la baza restituirii unor imobile (terenuri şi clădiri situate în judeţul Arad). Raportul a fost finalizat şi constată că aceste înscrisuri conţin semnături ce nu au fost executate de persoanele despre care se pretinde că ar fi autorii actelor", se arată în răspunsul oferit de DNA.

Potrivit sursei citate, cauza se aflată în instrumentare la Serviciul Teritorial Timişoara şi se fac "acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane fizice şi juridice pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în forma autoratului şi a instigării, fals şi uz de fals".

Referitor la aceste informaţii, avocatul Stelian Lupu, care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce au cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, spune că se aştepta la această concluzie a procurorilor.

"Noi susţinem de multă vreme că familia Colţeu a ajuns în posesia unor proprietăţi la care nu avea dreptul, fiind folosite documente falsificate", a declarat Stelian Lupu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel