Data actualizării:
Data publicării:

Muzica poate influența semnificativ calitatea vieții, potrivit unui studiu recent

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Poate că nu este surprinzător faptul că muzica are un efect pozitiv asupra sănătății mintale, dar acum avem date clinice care susțin acest lucru. 

O meta-analiză recentă a evaluat efectele muzicii asupra calității vieții – atât fizice, cât și psihice.

Cercetarea a evaluat ascultarea muzicii, realizarea de muzică (instrumentală sau cântând) sau participarea la sesiuni de terapie prin muzică.

Se dovedește că orice tip de activitate muzicală îmbunătățește atât calitatea mentală, cât și pe cea fizică - deși numai schimbările în calitatea vieții mentale par a fi relevante clinic.

În plus, tipul, durata și frecvența activității muzicale nu par să aibă importanță la persoanele cu diferite tipuri de afecțiuni medicale.

Sănătatea mintală continuă să fie o luptă pentru mulți. Din fericire, cercetările cu privire la multe intervenții non-farmacologice continuă, adăugând la arsenalul de opțiuni de tratament disponibile pe care furnizorii le pot sugera pacienților.

Pe lângă cercetările promițătoare despre muzică, există și dovezi tot mai mari care susțin practici precum mindfulness și meditația pentru diferite probleme de sănătate mintală.

Ce dezvăluie muzica pe care o ascultăm despre mintea noastră

Muzica este un instrument puternic pentru a accesa informații despre noi înșine. Două studii recente oferă o nouă perspectivă asupra modului în care melodiile noastre preferate sunt legate de amintiri și personalități - și despre modul în care aceste conexiuni ne pot face viața mai bună.

A asculta o melodie preferată te poate transporta instantaneu într-un alt moment al vieții tale, aducând înapoi detalii cu o claritate uluitoare. Și nu este doar un sentiment fantezist -- există dezvăluiri științifice în spatele modului în care mintea noastră conectează muzica cu memoria.

De pildă, există de multă vreme o asociere benefică între muzică și pacienții cu Alzheimer sau demență.

S-a descoperit că ascultarea în mod repetat a muzicii care are sens personal îmbunătățește adaptabilitatea creierului la pacienții cu boala Alzheimer precoce sau cu deficiență cognitivă ușoară.

Ascultarea muzicii cu o semnificație specială a stimulat căile neuronale din creier care i-au ajutat pe pacienți să mențină niveluri mai ridicate de funcționare, potrivit lui Michael Thaut, care a fost autorul principal al unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel