Musk renunță la angajamentul de a-i dona zeci de milioane de dolari lui Trump și susține că nici nu avea de gând: „Nu sunt un fan al cultului personalității”
Elon Musk a dezmințit zvonurile conform cărora ar cheltui 45 de milioane de dolari pe lună pentru a sprijini campania fostului președinte Donald Trump. Într-un interviu acordat comentatorului conservator Jordan Peterson, Musk a clarificat că, deși a creat un nou comitet de acțiune politică (super PAC) pentru a susține candidatul republican, nu investește o sumă atât de mare.
Interviul, găzduit pe platforma X a lui Musk, l-a pus pe acesta în situația de a răspunde la întrebarea dacă s-a „șocat” el însuși prin donația considerabilă făcută campaniei lui Trump. Musk, cunoscut pentru criticile sale anterioare la adresa lui Trump, pe care l-a numit „un taur într-un magazin de porțelanuri,” a corectat prompt informațiile din presă, notează Fortune.
„Ceea ce s-a raportat în media pur și simplu nu este adevărat,” a declarat Musk. „Nu donez 45 de milioane de dolari pe lună lui Trump.”
The Wall Street Journal a fost prima publicație care a susținut aceste afirmații, citând surse „familiare cu situația.” Până în prezent, publicația nu a emis o retractare sau un articol de urmărire care să modifice raportarea inițială.
Cu toate acestea, Musk a menționat că a creat un super PAC numit America PAC pentru a susține campania lui Trump. Un super PAC poate strânge sume nelimitate pentru cheltuieli independente ale campaniei—cum ar fi reclame sau operațiuni zilnice—dar nu donează direct campaniei. Super PAC-urile au devenit proeminente atât în rândul democraților cât și al republicanilor după o decizie a curții de apel din Washington D.C. din 2010, care a autorizat existența acestora. În cazul unui PAC normal, donatorii sunt limitați la contribuții de doar 5.000 de dolari pe an.
Printre liderii din industria tehnologică care au donat către America PAC (către Trump) se numără Ken Howery, un executiv timpuriu la Paypal, Antonio Gracias, un lider în capitalul privat, Shuan Maguire de la Sequoia Capital și frații Winklevoss.
Super PAC-ul este condus parțial de Joe Lonsdale, co-fondatorul companiei de software Palantir și un venture capitalist din Austin, apropiat de Musk, conform The New York Times.
America PAC, cu sediul în Austin, „nu se dorește a fi o organizație hiperpartizană,” a declarat Musk. El a adăugat că nu face parte din MAGA—sloganul campaniei lui Trump „Make America Great Again”—ci mai degrabă susține principiile „MAG”: Make America Greater.
„Nu ader la un cult al personalității,” a spus Musk. Totuși, el a adăugat că Trump a demonstrat „un curaj mare” după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat pe 13 iulie, iar acea forță intimidează inamicii Americii.
În plus, Musk a vorbit despre „valorile fundamentale” care fac America măreață, valori pe care consideră că Partidul Republican le întruchipează mai bine decât democrații.
„Una dintre aceste valori este meritocrația, cât mai multă meritocrație posibilă, astfel încât să progresezi în funcție de abilitățile tale și nimic altceva,” a spus Musk.
El a adăugat că un alt principiu aliniat cu PAC-ul este „libertatea,” în special libertatea de intervenția guvernamentală excesivă. „Mâna guvernului devine tot mai grea în fiecare an, și dacă nu reducem unele restricții și reglementări, în cele din urmă, totul va fi ilegal,” a spus Musk.
Când Peterson l-a întrebat de ce a decis să-l sprijine pe Trump, după ce a votat mult timp cu democrații, Musk a răspuns că democrații au devenit partidul cenzurii. El a criticat, de asemenea, un proces intentat de Departamentul de Justiție sub administrația președintelui Joe Biden împotriva companiei sale SpaceX, anul trecut, acuzând-o că a descurajat refugiații și solicitanții de azil să aplice pentru locuri de muncă. O ordonanță judecătorească a blocat ulterior SUA de la continuarea procesului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News