Mușcătura de căpușă: 5 lucruri de făcut imediat!
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
capusa
capusa
Din cauza riscului de a transmite boala Lyme, căpușa trebuie scoasă de pe piele rapid și corect pentru a limita posibilitatea răspândirii infecției. Iată 5 măsuri pe care trebuie să le iei imediat ce ai descoperit o căpușă pe piele.

Orice persoană care se plimbă în pădure sau chiar în zonele bogate în vegetație din parcuri se poate trezi cu o căpușă pe piele. Problema este că, prin mușcătura lor, căpușele pot transmite boli grave, cum ar fi encefalita sau boala Lyme, provocată de bacteria Borrelia burgdorferi. Din fericire, nu toate căpușele sunt purtătoare ale acestei bacterii și nu toți cei mușcați de o căpușă vor dezvolta borelioză.

Medicii estimează că aproximativ 25% din căpușe sunt purtătoare ale bacteriei care produce borelioza și doar 5% din mușcături se soldează cu transmiterea infecției către om. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre boala Lyme, iar îngrijorarea generală este cât se poate de justificată având în vedere creșterea populației de căpușe, fenomen cauzat de modificările climatice.

Căpușa trebuie îndepărtată cât mai rapid, deoarece riscul de a contracta eventuala infecție crește pe măsură ce căpușa rămâne mai mult în piele. Iată 5 măsuri pe care trebuie să le iei rapid în cazul unei mușcături de căpușă. 

1. Verifică-ți cu atenție pielea!

După o ieșire la iarbă verde, inspectează-ți corpul din cap până-n picioare, inclusiv capul, deoarece căpușele se instalează adesea în păr, în zona cefei. Atenție! Înainte de a se înfige în piele, căpușa eliberează o substanță anesteziantă, iar mușcătura nu doare, nu este simțită de gazdă și poate trece neobservată. Căpușa se stabilește de obicei în zonele umede și protejate ale corpului, cum ar fi axilele, pliul genunchilor, pliurile abdominale, zona inghinală, zona fesieră, ceafa, spatele urechilor. Verifică bine cu ajutorul oglinzii toate aceste zone. Dacă descoperi o mică roșeață cu un punct negru în mijloc, este foarte posibil să fie o căpușă. 

2. Scoate căpușa integral!

Cu cât căpușa rămâne mai mult pe piele, cu atât crește riscul de transmitere a bacteriei. „Prânzul” hematofag al căpușei durează aproximativ 24 de ore, iar la finalul acestuia, când este plină cu sânge, căpușa inoculează bacteria sau parazitul pe care îl poartă. De aceea, se recomandă scoaterea căpușei în mai puțin de 24 de ore de la contactul cu pielea. Ideal ar fi să mergi la cel mai apropiat spital pentru scoaterea căpușei. Dacă acest lucru nu este posibil, este important să scoți căpușa cu ajutorul unei forfecuțe sau pensete, pe care o introduci sub corpul căpușei, întorci căpușa cu burta în sus și apoi o desprinzi în același sens. Este foarte important să extragi căpușa în întregime, capul acesteia să nu rămână în piele. Dacă totuși se întâmplă acest lucru, mergi imediat la medic!

3. Dezinfectează locul mușcăturii!

După desprinderea căpușei, zona respectivă trebuie spălată cu apă și săpun, apoi dezinfectată cu un antiseptic local (tinctură de iod) sau alcool medicinal. 

4. Păstrează căpușa și du-o la un laborator de analize!

Căpușa scoasă trebuie păstrată într-un mic recipient acoperit și dusă la un laborator de analize. Aici se poate vedea dacă ea este purtătoare a bacteriei Borrelia sau a altui parazit. Acest diagnostic este foarte important în vederea stabilirii tratamentului ulterior, dacă se administrează antibiotic, în ce doză și cât timp. 

5. Supraveghează locul mușcăturii!

Locul mușcăturii trebuie monitorizat cu atenție în zilele următoare. Dacă apare o zonă înroșită, asemănătoare unei ținte pentru săgeți, adică un punct roșu în mijloc, înconjurat de cercuri concentrice, poate fi un eritem migrator, adică semnul bolii Lyme la debut. În lipsa tratamentului, leziunea se extinde în formă de cerc pe durata mai multor săptămâni. Uneori pot apărea și simptome asemănătoare unei răceli: febră, oboseală accentuată, dureri de cap, tulburări digestive. În această etapă este esențială instituirea tratamentului antibiotic pentru a se stopa evoluția bolii către forme invalidante, paralizii, afectare neurologică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel