Motivul pentru care ne îmbolnăvim mai ușor când aerul este uscat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cercetările recente de la Universitatea Colorado din Boulder ar putea dezvălui în sfârșit de ce oamenii tind să se îmbolnăvească mai des de boli virale transmise în aer în medii mai uscate.

Publicat în decembrie în PNAS-Nexus, studiul a constatat că particulele din aer care poartă un coronavirus de mamifer în strânsă legătură cu virusul care provoacă COVID-19 rămân infecțioase de două ori mai mult timp în aer mai uscat, în parte pentru că saliva emisă cu ele servește ca un protector și formează o barieră în jurul virusului, în special la niveluri scăzute de umiditate, conform Medical Xpress.

Studiul are implicații majore nu numai pentru actuala pandemie de COVID-19, ci și pentru toate bolile infecțioase transmise de virusurile legate de salivă. De asemenea, cercetarea subliniază și mai mult importanța gestionării filtrării și ventilației aerului din interior pentru a atenua răspândirea bolilor transmise prin aer, în special pentru clădirile din state aride, cum ar fi Colorado, medii închise uscate, cum ar fi cabinele de avion și în timpul lunilor uscate de iarnă în climat temperat din întreaga lume.

„Fizica aerului din clădirile noastre și clima în care trăim afectează lucrurile care ne pot îmbolnăvi. Acum avem indicii despre cât timp pot rămâne coronavirusurile precum cel care provoacă COVID-19 în aer”, a spus Mark Hernandez, autor principal și profesor de inginerie civilă și de mediu S. J. Archuleta.

În 2020, Hernandez avea bănuiala că atât umiditatea relativă, cât și saliva au fost factori importanți în transmiterea noului virus. De asemenea, sa întâmplat să conducă Laboratorul de microbiologie și dezinfecție de inginerie a mediului, unul dintre singurele laboratoare de bioaerosoli la scară largă din țară, pregătite și capabile să facă față provocării de la începutul pandemiei.

Inginerii civili proiectează și operează clădiri în SUA pentru a menține o umiditate relativă interioară între aproximativ 40% și 60%. În lumea reală, totuși, aceste procente variază mai mult. În San Francisco, de exemplu, unde a crescut Hernandez, umiditatea relativă e spre 60%. În comparație, Colorado are o umiditate de 25%.

Ce au făcut cercetătorii



Cercetătorii au eliberat particule încărcate de virusuri în mai multe camere sigilate la 25%, 40% și 60% umiditate relativă.

Ei au descoperit că saliva a acționat ca un mecanism de protecție pentru virus, indiferent de nivelul de umiditate. Atât la 40%, cât și la 60% umiditate relativă, jumătate din particulele de coronavirus din aer erau încă infecțioase după o oră în cameră. Dar la 25% umiditate, acel timp sa dublat: jumătate din particulele originale eliberate în cameră au rămas infecțioase timp de două ore.

„Demonstrează că acest virus poate trăi destul de mult timp – chiar și ore. Este mai mult decât timpul în care stai într-un restaurant, mai mult decât timpul pe care îl petreci într-o cafenea. Un cetățean poate intră, răspândește coronavirusul în aer și pleacă, iar altcineva îl poate contracta", a spus Hernandez.

Astfel, sunt necesare măsuri suplimentare de atenuare a ceoncentrației de aer, cum ar fi filtrarea, pentru a reduce transmiterea, sugerează studiul.

„Sper că această lucrare are un impact ingineresc în clădirile noastre, de exemplu, în școli și spitale, astfel încât să putem minimiza infecțiozitatea acestor viruși în aer”, a spus Marina Nieto-Caballero, autor principal, care a obținut doctoratul la Laboratorul de bioaerosoli Hernandez în 2021 și este acum cercetător postdoctoral la Universitatea de Stat din Colorado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel