Data publicării:

Motivul pentru care Iranul și Pakistanul se bombardează

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Alerta aeriană, activată în toată Ucraina, după decolarea unui avion rusesc MiG-31K. Poate lansa rachete hipersonice / Foto: Pixabay
Alerta aeriană, activată în toată Ucraina, după decolarea unui avion rusesc MiG-31K. Poate lansa rachete hipersonice / Foto: Pixabay
Iran a lansat atacuri cu rachete și drone asupra Pakistanului cu puțin timp în urmă, fiind cea de-a 3-a țară atacată în numai 24 de ore. Temerile sunt justificate de posibilitatea extinderii conflictului.

Iran și Pakistan au desfășurat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriilor reciproce, stârnind temeri cu privire la o posibilă extindere a conflictului între Teheran și Islamabad.

Iranul a lovit poziții în Pakistan marți, ucigând doi copii, conform informațiilor de la Islamabad.

Pakistan a reacționat retrăgându-și ambasadorul de la Teheran și lansând propriile atacuri aeriene în interiorul Iranului joi, soldate cu moartea a nouă persoane.

Escaladarea conflictului vine în urma anilor de neliniște în regiunile de la granița celor două țări, unde aspirațiile secesioniste ale minorității Baloch din Iran au dus la valuri de crime și represalii între miliții și forțele de securitate.

Acest lucru a dus la amenințări din partea Iranului de a intensifica acțiunile contrainsurgenței peste graniță în Pakistan, notează newarab.

Ce s-a întâmplat?

Iranul a folosit drone și rachete pentru a lovi presupusele ținte ale unui grup separatist Baloch, Jaish Al-Adl, în sud-vestul Pakistanului marți, ucigând doi copii.

Iranul a declarat că loviturile care au fost răspuns la atacurile asupra teritoriului, au vizat pozițiile Jaish Al-Adl și au respectat suveranitatea Pakistanului.

Acest lucru vine în urma unei serii de atacuri ale militanților Jaish Al-Adl asupra forțelor de securitate din estul Iranului, inclusiv un atac asupra unei secții de poliție în decembrie, în care au fost uciși 11 ofițeri.

Este probabil ca Teheranul să fie îngrijorat și de faptul că un atentat la o comemorare pentru Qassem Soleimani în Iran, acum două săptămâni, care a ucis 84 de persoane, i-a diminuat imaginea în privința securității.

Islamabad a răspuns cu atacuri aeriene asupra bazelor a două grupuri separatiste Baloch în Iran joi, soldate cu moartea a nouă persoane.

Pakistan retrăsese anterior ambasadorul de la Teheran și a declarat că nu va permite întoarcerea ambasadorului iranian, care se află în prezent în afara țării, la Islamabad.

China încearcă să rezolve disputa dintre cei doi aliați ai săi

Cine sunt Balochii și unde se află Balochistan?

Balochii sunt o minoritate lingvistică și etnică din Iran și Pakistan, având o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori, majoritatea trăind în ultima țară.

Ei sunt în principal musulmani sunni, constituind și o minoritate religioasă în Iran, unde religia dominantă este ramura Shia a islamului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel