Data publicării:

Motivul pentru care în București plouă uneori mai mult decât în zonele înconjurătoare. ANM, explicații privind efectul de „insulă de căldură“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Vremea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Florinela Georgescu, director de prognoze la ANM, a vorbit despre situațiile meteorologice atipice care pot apărea în București și alte mari orașe din România.

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Florinela Georgescu, director de prognoze la Administrația Națională de Meteorologie, a explicat care sunt efectele pe care le aduce, din punct de vedere meteorologic, caracteristica Bucureștiului și a altor mari orașe din România de a fi așa numite „insule de căldură“, ca urmare a microclimatului creat de cantitățile mari de beton, asfalt șamd.

„În București apare efectul de insulă de căldură, care se manifestă în toate orașele mari. Cine e pasionat și curios, poate urmări pe materialele care există pe siteul Administrației Naționale de Meteorologie, imaginile satelitare și imaginile radar în timp real, precum și harta distribuției temperaturilor.

Putem vedea, analizând aceste materiale, că uneori sistemele noroase au tendința de a se stinge în apropierea Bucureștiului sau alteori - și am avut o astfel de situație deosebit de interesantă în urmă cu 10 zile - se pot amplifica“, a explicat directorul ANM.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Dezastre naturale: fenomenele extreme nu ocolesc România. Informații de la vârful ANM

Florinela Georgescu, despre ce s-a întâmplat în București ca urmare a efectului de „insulă de căldură“

„A fost o situație în care de dimineață a fost o ploaie relativ liniștită, care a încărcat însă aerul cu foarte multă umezeală, apoi temperatura a crescut foarte mult, a depășit 30 de grade, iar seara, deasupra orașului era o masă de aer foarte umedă, foarte caldă și care s-a menținut ore în șir temperatura simțitor mai caldă deasupra orașului decât în zona înconjurătoare.

Atunci, sistemul noros a avut toate condițiile pentru a se dezvolta spectaculos deasupra orașului, iar cantitatea de apă în urma ploii torențiale a fost mult mai importantă decât ce s-a înregistrat în jurul orașului, deși era același sistem noros care coborâse dinspre zona montană a județului Prahova“, a mai spus Florinela Georgescu.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  România, cuprinsă de alerte meteorologice. Florinela Georgescu (ANM) explică fenomenul /video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel