Data publicării:

Motivul pentru care este bine să te balonezi. Nutriționistul Mihaela Bilic: Nu trebuie să ne bucurăm când nu mișcă nimic în burtă

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre constipație și balonare.

Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă și spune că din cauza faptului că nu ne mai mișcăm și nu mai mâncăm alimente în starea lor pură, ne confruntăm adesea cu probleme precum constipația. Alimentația ultra-procesată nu ne face bine, iar consecințele sunt vizibile.

VEZI ȘI: Ce mănâncă nutriționistul Mihaela Bilic la cantină - Foto în articol

„Totul este atât de rafinat și se absoarbe tot încât nu mai avem deșeuri. Să luăm exemplul hamburgerului. Ei spun că este carne, dar de fapt este o pastă. Noi nu mai mâncăm. Mai nou adulții nu mai mestecă fructele pentru că le transformă în smoothie. (...) Foarte rar sunt copii care se constipă, iar acolo este o problemă. Constipația este, în principiu, ceva ce face parte din viața adulților. (...) Înainte să dăm vina pe mâncare ar trebui să ne gândim câte ore am stat așezați. În momentul în care noi stăm și intestinul nostru stă. Important este să înțelegem că intestinul are musculatură netedă. Sunt niște mușchi care nu pot fi contractați cu voință”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic în cadrul emisiunii La Măruță.

Astfel, statul pe canapea și pe scaun la birou, după care în mașină, este un factor negativ. Și asta nu este tot. Constipația poate apărea și din cauza faptului că bem prea puțină apă. Totuși, principalul agent alimentar pro-constipație este zahărul deoarece acesta creează în intestin un mediu nepropice pentru pentru procesarea alimentelor.

De ce este bine să ne balonăm

Unii oameni sunt însă foarte îngrijorați și de balonare. Totuși, Mihaela Bilic explică că nu este neapărat rău faptul că ne balonăm. Potrivit nutriționistului, asta înseamnă că intestinul nostru este sănătos.

„Auzim de multe ori persoane care se plâng că se simt balonate. E de bine, pentru că asta înseamnă că acolo au loc procese de fermentație. Asta înseamnă că intestinul este sănătos. Când avem parte de „liniște” la nivel intestinal, asta trebuie să ne dea de gândit. Nu trebuie să ne bucurăm când nu mișcă nimic în burtă. Un intestin sănătos ar trebui să aibă procese de fermentație și să aibă o încărcătură bacteriană mare. Noi, prin această mâncare rafinată, avem din ce în ce mai puține bacterii în intestin și atunci înseamnă că vom suferi de constipație”, a mai spus Mihaela Bilic.

Ce alimente sunt recomandate pentru a scăpa de constipație

Pentru a scăpa de constipație, este important să incluzi în dietă alimente bogate în fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea problemelor digestive, potrivit Chat GPT. Iată câteva alimente recomandate:

1. Fructe bogate în fibre:

Prune și sucul de prune – sunt bine cunoscute pentru efectul lor laxativ.

Pere, mere (cu coajă), kiwi, fructe de pădure – toate sunt bogate în fibre și ajută la digestie.

Citrice – portocalele și grepfrutul conțin fibre și multă apă, utile pentru tranzitul intestinal.

2. Legume: Broccoli, spanac, morcovi, varză, conopidă – sunt surse excelente de fibre și apă.Legume verzi precum salata verde, kale și alte frunze verzi sunt de asemenea eficiente.

3. Cereale integrale: Ovăz, quinoa, orez brun, pâine integrală și alte produse din cereale integrale contribuie la aportul de fibre.

4. Leguminoase: Fasole, linte, năut, mazăre – aceste alimente sunt bogate în fibre solubile și insolubile, ceea ce ajută la mișcările intestinale regulate.

5. Semințe și nuci: Semințele de in și semințele de chia sunt deosebit de utile, deoarece se umflă în contact cu apa, ceea ce le face excelente pentru stimularea digestiei.Migdalelor, nucile și arahidele sunt de asemenea bune, dar trebuie consumate cu moderație din cauza conținutului lor caloric ridicat.

6. Probiotice și alimente fermentate: Iaurtul și chefirul sunt surse de probiotice care ajută la menținerea sănătății florei intestinale. Varza murată și kimchi-ul sunt alte exemple de alimente fermentate benefice pentru digestie.

7. Apă: Hidratarea este esențială pentru a înmuia scaunul și a facilita tranzitul intestinal. Se recomandă consumul de minimum 2 litri de apă pe zi.

8. Uleiuri sănătoase: Uleiul de măsline și uleiul de cocos pot ajuta la lubrifierea intestinului și la stimularea digestiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel