Data actualizării:
Data publicării:

Moșii de Toamnă 2023. Când îi prăznuim și cum ne pregătim pentru această sărbătoare

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Moșii de Toamnă 2023, sau Sâmbăta Morților, reprezintă o sărbătoare de mare importanță pentru credincioșii ortodocși, dedicată comemorării celor care au plecat la cele veșnice.

Moșii de Toamnă din 2023, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților, marchează o sărbătoare solemnă dedicată amintirii și comemorării celor dragi care ne-au părăsit. Iată cum poți pregăti cu grijă această ocazie specială, potrivit celor mai populare tradiții și obiceiuri asociate acestei sărbători!

În fiecare an, Biserica Ortodoxă dedică un moment special pentru pomenirea celor decedați, care are loc pe data de 4 noiembrie în 2023. Această sărbătoare este marcată prin slujbe religioase oficiate în toate lăcașurile de cult, iar prețuirea acestei zile în calendarul creștin ortodox reflectă profunda sa semnificație spirituală.

În decursul anului, există patru sărbători deosebit de semnificative, în care se aduc aminte de sufletele celor decedați:

Moșii de primăvară, celebrată împreună cu cei 40 de mucenici

Moșii de vară, sărbătoriți în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor

Moșii de Toamnă, ce au loc între 26 octombrie și 8 noiembrie

Moșii de iarnă, care preced Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Toamnă 

Sâmbăta Morților, denumită și Moșii de Toamnă, este o zi plină de tradiții și obiceiuri specifice în cadrul cărora credincioșii se pregătesc cu grijă pentru a onora memoria celor dragi care au părăsit această lume.

Se pregătesc pachete cu vin și colivă care sunt aduse apoi la biserică pentru a fi sfințite. Aceste obiecte simbolizează comemorarea și pomenirea celor care au trecut în veșnicie.

Bucătăria joacă un rol important în sărbătoarea Moșilor de Toamnă. Familii întregi se adună pentru a pregăti mâncăruri tradiționale precum colțunași, plăcinte cu mere, sarmale sau cozonaci. Aceste preparate devin ofrande aduse pentru sufletele celor decedați, fiind apreciate și împărtășite cu toți membrii familiei.

În dimineața zilei de Moșii de Toamnă, oamenii merg către cimitire pentru a aprinde lumânări la mormintele celor plecați în veșnicie. Totodată, aduc flori proaspete pentru a decora mormintele și pentru a exprima respectul și dragostea față de cei care i-au părăsit.

Pentru ca ofrandele culinare să fie acceptate și binecuvântate, se spune că este necesar să se rostească o rugăciune specială, oficiată de către preoți. Acest moment este văzut ca o modalitate de a împăca sufletele celor plecați în neființă. „Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel