Moș Crăciun la bogați versus săraci. Școala românească, exemplu pentru părinți
Puțini copii mai știu ce înseamnă Crăciunul.
Nu cunosc să fie vreun copil care să știe că pe 25 decembrie este Nașterea lui Iisus Hristos. Dar cunosc mulți copii care știu că pe 25 decembrie vine Moș Crăciun. Am fost recent la o serbare la clasa zero și nimeni nu a zis nimic despre însemnătatea acestei sărbători. A venit un Moș Crăciun, cu tolba plină de cadouri, care vorbea cu fiecare să vadă cine a fost cuminte. Toate cadourile au fost identice, lucru foarte bun. De ce? Vă spun acum.
Problema aici este creată de părinții care le spun copiilor că Moș Crăciun le-a adus ultimul model de iPhone uitând că micuții între ei vorbesc. Și ajung la școală și copiii mai sărăcuți află că ai lor colegi au primit un telefon de ultimă generație, iar ei doar o hăinuță și niște portocale. Copiii din familiile care nu au așa mulți bani vor crede că, pe ei, Moș Crăciun îi iubește mai puțin, deși au fost poate mai cuminți și au avut cele mai bune note. Se vor considera nedreptățiți și neapreciați.
Părinții ar trebui să-și asume și să spună că iPhone-ul este de la ei, iar cadourile mai simple - cum ar fi o jucărie mică de pluș sau o ciocolată - sunt de la Moș Crăciun. Până la urmă, Moș Crăciun trebuie să aducă daruri tuturor copiilor, deci nu are bani de cel mai cool telefon pentru fiecare. Explicații se pot găsi, iar copiii vor înțelege. Și vor aprecia că părinții au făcut un efort să le cumpere ce și-au dorit mai mult și mai mult decât să știe că a venit Moș Crăciun, un personaj care oricum n-are nicio treabă cu sărbătoarea de Crăciun.
Măcar școala românească mai ține la aparențe și, așa cum vă spuneam la începutul articolului, îi face pe copii să se simtă egali pentru că Moș Crăciun le aduce, la serbare, aceleași cadouri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News