Momentul din zi în care mănânci ar putea afecta sănătatea ta mintală. De ce trebuie să ai grijă dacă lucrezi în schimburi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Potrivit unor noi cercetări, orele la care mănânci ar putea ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta depresie sau anxietate.

Atunci când programul normal al corpului intern este întrerupt, cum ar fi dacă este treaz în timpul orelor tipice de somn, poate cauza un impact negativ asupra stării de spirit și a bunăstării emoționale.

Studiile sugerează că, chiar și după ani întregi în care un individ a lucrat în ture de noapte, corpul nostru nu se va adapta pe deplin la programul modificat. De fapt, efectele negative par să fie mai grave cu cât ceasul biologic este modificat mai mult.

Așadar, cum pot fi protejați lucrătorii în ture, cum ar fi asistentele, agenții de securitate și pompierii – care reprezintă până la 30% din forța de muncă globală – de sănătatea mintală precară, menținând în același timp servicii cruciale non-stop?

Melatonina și terapiile cu lumină sunt deja investigate ca soluții, însă acum, cercetătorii, propun un alt potențial panaceu: modificarea orelor la care sunt luate mesele.

„Descoperirile noastre deschid ușa pentru o nouă strategie comportamentală de somn/circadian, de care ar putea beneficia persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală”, spune neurologul Sarah Chellappa, care a ajutat la efectuarea studiului randomizat în timp ce lucra la Brigham and Women's Hospital din Boston.

„Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care constată că strategiile care optimizează somnul și ritmurile circadiene pot ajuta la promovarea sănătății mintale”, a mai spus el.

Echilibrul hormonal tipic al corpului uman fluctuează pe parcursul zilei în funcție de ceasul circadian, iar dovezile sugerează că mesele de noapte pot afecta metabolismul. Acesta ar putea fi o parte din motivul pentru care lucrătorii în schimburi tind să aibă un indice de masă corporală mai mare și un raport talie-șold mai mare decât lucrătorii de zi.

Dereglarea controlului glicemic este, de asemenea, un factor de risc comun pentru tulburările de dispoziție. În plus, depresia și obezitatea merg adesea mână în mână într-un cerc vicios care crește riscul și severitatea oricărei afecțiuni.

E bine să evităm să mâncăm noaptea?

Având în vedere aceste constatări, cercetătorii analizează dacă evitarea meselor pe timp de noapte ar putea îmbunătăți starea de sănătate a lucrătorilor în schimburi.

Acesta este încă un domeniu de cercetare în curs de dezvoltare, dar acest studiu recent sugerează că limitarea meselor în timpul zilei ar putea ajuta la prevenirea vulnerabilităților de dispoziție asociate cu munca de noapte.

Pe parcursul a două săptămâni, 19 participanți au fost supuși la muncă de noapte simulată într-un studiu randomizat, controlat.

Mesele în rândul unei jumătăți din grup au fost consumate atât în ​​timpul zilei, cât și în timpul nopții, în timp ce cealaltă jumătate a mâncat doar în timpul zilei.

Toate celelalte părți ale testului au fost aceleași, inclusiv caloriile consumate, durata somnului, activitatea fizică și condițiile de iluminare.

Când lucrătorilor de noapte li s-au servit mese ziua și noaptea (așa cum obișnuiesc mulți lucrători în ture), autorii au descoperit o creștere cu 26% a nivelurilor de dispoziție asemănătoare depresiei și o creștere cu 16% a nivelurilor de dispoziție asemănătoare anxietății. Grupul care a mâncat doar în timpul zilei nu a raportat astfel de schimbări de dispoziție.

Și mai convingător este faptul că acei indivizi ale căror ritmuri circadiene au arătat cel mai mare grad de nealiniere au avut, de asemenea, mai multe șanse de a prezenta simptome asemănătoare depresiei și anxietății.

„Am găsit dovezi că ora mesei a avut efecte moderate până la mari asupra nivelurilor de dispoziție asemănătoare depresiei și anxietății în timpul muncii de noapte simulate și că astfel de efecte au fost asociate cu gradul de nealiniere circadiană internă”, scriu autorii.

„Aceste descoperiri oferă o demonstrație de concept a unei intervenții bazate pe dovezi privind orarul mesei, care ar putea preveni vulnerabilitatea stării de spirit în programările de lucru în schimburi”, adaugă ei.

Studiul randomizat a fost proiectat riguros, deși de o amploare redusă, dar datorită designului experimentului, rezultatele nu ne pot spune cum sau de ce ora mesei pare să aibă un efect atât de drastic asupra stării de spirit a lucrătorului în schimburi, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel