Moldova. Proiect panouri solare, finanțare Bitcoin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Republica Moldova este pe cale să implementeze un proiect ambițios coordonat de ONU de a produce energie electrică ieftină cu ajutorul panourilor solare finanțate cu monede virtuale.

Situată între râurile Prut și Nistru, Republica Moldova beneficiază anual de circa 2.400 de ore însorite, însă țara este nevoită să importe din Rusia, prin intermediul Transnistriei, cea mai mare parte a necesarului propriu de energie electrică. Fosta republică unională sovietică este considerată una dintre cele mai vulnerabile din lume la capitolul securitate energetică.

Investiții în energie regenerabilă

Chișinăul și-a luat angajamentul ca până în anul 2020 să producă din surse regenerabile 20% din energia pe care o consumă. Pentru a veni în sprijinul acestui plan, Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP) coordonează un proiect-pilot în premieră mondială, care urmează să demareze în luna septembrie.

Postul de știri paneuropean Euronews relatează că UNDP promite că dacă proiectul va da roade în Moldova, el ar putea fi implementat și în România, Kazakhstan, Uzbekistan și chiar în restul Europei.

Universitatea Tehnică a Moldovei

În primă fază, energia electrică regenerabilă va fi produsă de panouri solare montate pe acoperișul Universității Tehnice a Moldovei, cu sediul la Chișinău. Procurarea și instalarea acestor panouri va fi finanțată de sectorul privat, dar nu în modul clasic, prin sistemul bancar.

Conform proiectului, investitorii privați de la The Sun Exchange („Bursa Soarelui”) — un spațiu online de tranzacționare unde persoanele și firmele cumpără panouri solare și le închiriază oriunde în lume — vor fi cei care le vor finanța.

Închiriere pe 20 de ani

Panourile solare sunt închiriate pe o perioadă de 20 de ani, iar investitorii primesc contravaloarea unui procentaj fix din energia produsă. Plata se face prin intermediul celei mai renumite monede virtuale, Bitcoin.

Operațiunea va produce și alt tip de criptomonedă, SolarCoin, ca recompensă pentru producerea de energie regenerabilă. Aceasta poate fi reinvestită în alte proiecte solare sau schimbată pe valută convențională.

Finanțare și expertiză

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) își dorea să instaleze panourile, dar îi lipseau finanțarea și expertiza. Dumitru Vasilescu, manager de proiect în cadrul UNDP Moldova, a spus că proiectul pe care îl derulează va contribui atât cu finanțare, cât și cu expertiză.

Vasilescu a precizat că ratele pe care universitatea le va plăti investitorilor nu vor fi mai mari decât ceea ce plătește în prezent pentru electricitate și că instituția de învățământ se va alege cu panourile la sfârșitul celor 20 de ani contractuali.

Și pentru persoane fizice

Ideea inițială era ca panourile solare să fie montate pe acoperișurile clădirilor publice, precum școli sau spitale, însă ar putea fi aplicată și clădirilor rezidențiale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel